Detta är icke-javascriptversionen av västtrafiks webbplats. För en bättre upplevelse slå på Javascript eller uppgradera din browser.

Förseningsersättning

Om du blivit mer än 20 minuter sen på grund av oss får du kompensation i form av värdecheck eller pengar insatta på bankkonto. Du kan även välja att åka taxi eller egen bil om du bedömer att du kommer att bli minst 20 minuter sen till ditt resmål med Västtrafik.

Resor som omfattas av Förseningsersättningen

Förseningsersättningen gäller för alla resor du gör med Västtrafiks kort och biljetter ombord på bussar, spårvagnar, tåg eller båtar. Förseningsersättningen täcker även sträckor som inte körs av Västtrafik, till exempel Öresundståg, så länge du reser med våra kort eller biljetter.

Taxi eller egen bil

Om du väljer att resa med taxi är ersättningen max 1150 kr/person. Väljer du att resa med egen bil är ersättningen max 1150 kr oavsett hur många personer som reser i bilen. 

Så får du ersättningen

Skicka in din ansökan om förseningsersättning senast 60 dagar efter det att händelsen inträffade. Välj mellan att få ersättning i form av en värdecheck eller pengar insatta på bankkonto. 

Från och med den 1 april 2016 trädde en ny lag i kraft som bland annat handlar om ersättning vid försenad resa. Den nya lagen kräver omfattande ändringar i våra system för Förseningsersättning. En systemändring har inte varit möjlig att göra på kort tid men vi arbetar med att anpassa systemen. Tills en systemändring är på plats erbjuder vi nuvarande Förseningsersättning. 

Värdecheck

Du får generellt bättre ersättning än vad lagen säger om du väljer värdecheck.

Pengar insatta på bankkonto

Om du köpt enkelbiljett för 130 kr eller mer ska du välja pengar insatta på bankkonto för att få rätt ersättning.  

Ansök om ersättning för resor med Västtrafiks kort och biljetter

Du som betalade för din resa med Västtrafikkort eller annan typ av Västtrafikbiljett har möjlighet att skicka in din ansökan om förseningsersättning här.

Läs mer om Försenad resa

Har du haft utlägg för taxiresa eller fick du ta egen bil? Här ansöker du om ersättning.

Läs mer om Utlägg för taxi/egen bil

Ansök om ersättning för resor med Resplusbiljett eller Öresundstågsbiljett

Du som rest med Resplusbiljett ansöker om förseningsersättning här.

Läs mer om Resplusbiljett

Du som reste med Öresundstågsbiljett
ansöker om förseningsersättning här.

Läs mer om Öresundstågsbiljett

Reseplaneraren

Sök resa
Fler val