Detta är icke-javascriptversionen av västtrafiks webbplats. För en bättre upplevelse slå på Javascript eller uppgradera din browser.

Västlänken

Västlänken gör det möjligt att utöka tågtrafiken och skapa nya direktresor i Västsverige

Visionsbilden är hämtad ur Trafikverkets gestaltningsprogram. Bilden är skapad av Metro arkitekter.

I högtrafik är det fullt på Göteborg Central. Västlänken avlastar Göteborg Central och bidrar till att binda ihop Västsverige. Nya direktresor, tätare avgångar och snabbare pendling gör det enklare för dig att bo där du trivs bäst. 

Göteborg är Västsveriges tågnav. Idag går det inte att köra fler tåg till och från Göteborg i högtrafik. Det är helt enkelt fullt. Och det är därför vi behöver Västlänken. För med en tågtunnel under staden behöver inte alla tåg vända vid Centralstationen; istället kan de fortsätta ut på andra sidan. När Västlänken avlastar Göteborg Central ges utrymme för dubbelt så många avgångar. Det gynnar dig som resenär vare sig du ska till Köpenhamn, Stockholm eller Landvetter flygplats. Dina resor blir också mindre sårbara för förseningar och andra störningar.

Nya stationer ökar tillgängligheten till Västsverige och Göteborg


Visionsbilden är hämtad ur Trafikverkets gestaltningsprogram. Bilden är skapad av White arkitekter. 

De nya stationerna, vid Haga och Korsvägen, ökar tillgängligheten till Västsverige och Göteborg. Du får enklare att komma direkt till ditt resmål, utan att behöva byta till stadstrafiken. När fler slipper byta till stadstrafiken blir det mer plats för oss alla på spårvagnarna och bussarna kring Centralenområdet. Spårvagnarna och bussarna får också lättare att hålla tiderna och risken att du blir försenad minskar.

För ett starkt Västsverige

När järnvägen byggdes ut mellan Göteborg och Trollhättan blev det möjligt att pendla lika snabbt mellan städerna som från vissa stadsdelar i Göteborg in till centrum. På samma sätt vill vi binda ihop huvudorterna i Västsverige. När vi binder ihop Västsverige får företag tillgång till en större arbetsmarknad och lättare att hitta rätt kompetens. Då blir det gynnsammare att starta och utveckla företag i Västsverige. Och du får fler jobb att välja på. 

Västlänken bidrar till att binda ihop Västsverige och gör det möjligt att resa igenom Göteborg, utan byten, på ett sätt som inte har gått tidigare. För dig innebär det bekvämare direktresor, tätare avgångar och snabbare pendling. Då blir det enklare att bo där du trivs bäst – och ändå komma till jobb eller skola på ett smidigt sätt. Och så blir det såklart lättare att ta sig till skog, hav, nöjen och allt annat som bidrar till ett gott liv. 

Informationsmaterial

Du kan läsa mer om Västlänken på Trafikverkets hemsida eller på Göteborgs Stads hemsida. 

Du kan även få mer information om regional planering i Göteborgsregionens kommunalförbunds film. En introduktion till regional planering (YouTube-film, 5 minuter, öppnas i nytt fönster)

Frågor och svar om Västlänken

Har du fler funderingar om Västlänken och vad projektet innebär? Vi har samlat ett antal frågor och svar om Västlänken som kanske kan hjälpa dig. 

Målbild Tåg 2035

Målbilden beskriver en viljeinriktning för hur tågtrafiken i Västra Götaland ska utvecklas till år 2035. 

Målbild Tåg 2035 – utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland, (pdf-fil, öppnas i nytt fönster)

Reseplaneraren

Sök resa
Fler val