Detta är icke-javascriptversionen av västtrafiks webbplats. För en bättre upplevelse slå på Javascript eller uppgradera din browser.

Västtrafiks podcast

Podcasten Nästa hållplats handlar om morgondagens kollektivtrafik. Lars Backström är VD på Västtrafik och i podcasten pratar han med gäster om trender och fenomen som kan påverka hur vi rör oss mer hållbart i framtiden.

Lyssna på avsnitt 8- Darja Isaksson

Det gäller att spetsa öronen och hänga med när Darja Isaksson, som är digital strateg och rådgivare åt bla regeringen, gästar podden. Det blir ett samtal om förutsättningar som lägger grunden för nya smarta tjänster; ett starkt ledarskap, öppen data och vikten av nationell skalbarhet.  

Darja är supertydlig med sina medskick till Västtrafiks vd Lars: - Var inte för tålmodig, stjäl smart och tillåt ingen att uppfinna hjulet igen, i onödan. Och slutligen:  - Var lite Elon Muskiga i otåligheten!

Lyssna på avsnitt 7- Ann-Sofie Hermansson

Trots att Göteborg går som tåget ska staden växla upp. Det skall byggas för smått ofattbara 1000 miljarder fram till 2035. Lars Backström beger sig till Rådhuset i Göteborg och träffar Ann-Sofie Hermansson som är ordförande för kommunstyrelsen.

Det blir ett samtal om kollektivtrafiken ur ett demokratiskt perspektiv, Göteborg som bilbyggarstad och utmaningarna som följer när staden står inför ett sällan skådat utvecklingssprång.

 Lyssna på avsnitt 6- Kollektivtrafiken är som tablåstyrd TV!

När Micco Grönholm, Head of Future i Helsingborg stad, gästar podden jämför han kollektivtrafiken med tablåstyrd TV, resonerar kring bilens framtida status och ställer frågan: Måste framtidens kollektivtrafik bygga på linjer och tidtabeller?

Micco säger att man inte får serotoninkickar av en busstur men Lars Backström, vd på Västtrafik, hävdar motsatsen.

Lyssna på avsnitt 5- Framtidens betalsätt

Västtrafiks betalsystem har väckt starka känslor genom åren. Lars Backström har bjudit in Jerker Lindsten för ett samtal om framtidens betallösningar: Hur ska de utformas för att se till att tillgängligheten är hög för alla grupper?- Enkelhet är vår tids viktigaste drivkraft för digitala tjänster, säger Jerker som är vd på konsultföretaget HiQ i Göteborg och ordförande i GREAT en intresseförening som arbetar för att utveckla IT-infrastrukturen och digitaliseringen i Västsverige. Poddavsnittet ger en hint om vart Västtrafik är på väg och vilka möjligheter det finns att skapa betalsätt som är enkla, smarta och pålitliga.

Lyssna på avsnitt 4- Sociala medier

Vad händer när drevet går? Har Facebook påverkat det amerikanska valet? Kan botar ersätta människor?  Skall Västtrafik finnas på Snapchat och vad skall de göra där? Lars Backström har många frågor och funderingar kring kundmötet på nätet. Vilken tur att Sarah Larsson Bernhardt, expert på digitalisering och sociala medier,  finns på plats och ger sin syn på saken!

Lyssna på avsnitt 3- Blandstad

Under de kommande 20 åren skall det byggas för hisnande 1 000 miljarder kronor i Göteborgsregionen. Därför känns det mer aktuellt än någonsin att ställa sig frågorna: Hur bygger man en stad där både människa och miljö är vinnare? Är förtätning avgörande för att bygga en hållbar stad? Vilken roll spelar kollektivtrafiken? Och vad är egentligen en blandstad?  I det här avsnittet har Lars Backström bjudit in Annette Vejen Tellevi, arkitekt och en av samordnarna för Yimby Gbg och Jan Jörnmark, debattör, författare och docent i ekonomisk historia, för att samtala kring kollektivtrafik och hållbar stadsutveckling.

Lyssna på avsnitt 2- Delningsekonomi

Delningsekonomin bygger på att skapa värde ur outnyttjade resurser. Men vem skall sitta i förarsätet när tjänsterna utvecklas så att det blir schysst för alla involverade? Vilka olika drivkrafter finns? Om det här och mycket mer samtalar Lars Backström med Åsa Minoz, innovation- och delningsekonomiexpert på ModigMinoz, Peter Algurén vd på Sunfleet och Charlie Hedström vd på AirDine.

Lyssna på avsnitt 1- Johan Trouvé 

I världens mest attraktiva städer får bilarna maka på sig och ge plats åt människor. Det gillar Johan Trouvé som är VD för Västsvenska Handelskammaren. I det här avsnittet av Nästa hållplats pratar Lars Backström och Johan Trouvé om hur städer kan bli platser för möten, lek och trygghet- som till exempel i kanadensiska Vancouver.

Podden Nästa hållplats går att ladda ner där poddar finns.

Reseplaneraren

Sök resa
Fler val