Detta är icke-javascriptversionen av västtrafiks webbplats. För en bättre upplevelse slå på Javascript eller uppgradera din browser.

ElectriCity - en framtid med hållbar kollektivtrafik

ElectriCity är en elbusslinje där bussen tar dig tyst och avgasfritt mellan Johanneberg Science park och Lindholmen Science park. Bussen ingår i Västtrafiks vanliga linjenät, så det är bara att köpa rätt biljett och åka med! 

Inom projektet ElectriCity samarbetar industri, forskning och samhälle för att utveckla och testa nya lösningar för morgondagens hållbara och innovativa kollektivtrafik. Elbusslinjen har linjenumret 55 och ingår i Västtrafiks vanliga linjenät.

Linje 55 körs av elbussar och laddhybrider. Elbussarna drivs enbart med el och laddhybriderna drivs med el men har även möjlighet att drivas med förnybar diesel (HVO). Bussarna laddar vid ändhållplatserna Sven Hultins plats och Teknikgatan. Fördelarna med elbussar är bland annat att de är extremt energieffektiva och nästan helt tysta. Det gör att de kan köra i områden som vanliga bussar inte kan. Buller är idag ett problem som många städer vill få bukt med.

Genom ElectriCity tar Västtrafik ett stort kliv framåt för att driva på utvecklingen mot en mer hållbar och tillgänglig kollektivtrafik och stadskärna. Det är även en del i Västtrafiks långsiktiga arbete mot att 95 procent av persontrafiken år 2025 ska drivas med förnybar energi.

Mer information om Electricity på projektets webbplats.

 Så funkar det 

Linje 55 är öppen för alla resenärer och ingår i Västtrafiks ordinarie linjetrafik och har även samma biljettsystem som resten av vår trafik. Dessutom kan du som har Chalmerskortet även använda det på linjen, liksom på linje 16.

 Sök resa

Bussen kör mellan hållplatserna Teknikgatan och Sven Hultins plats. 

Du söker resan på precis samma sätt som med all annan trafik, alltså i Reseplaneraren eller via tidtabellen. 

Från väderskydd till morgondagens hållplatslösningar

Inomhushållplatsen på Teknikgatan. Eftersom bussen går på el är det inga problem att låta resenärer kliva på och av bussen inomhus. 

På linje 55 hittar du funktioner som du kanske inte ser så ofta i kollektivtrafiken. Du kan till exempel ladda din telefon, både på bussen och på hållplatser och använda fritt Wifi. Dessutom finns det en inomhushållplats längs med linjen. På Teknikgatan kör bussen in i en inomhushållplats för att låta resenärer kliva på och av bussen.

På bussen och vissa hållplatser visas Västtrafik-Tv, som bland annat innehåller nyheter, sport, väder och Västtrafik-information. Och på flera hållplatser finns även pekskärmar med information om bland annat ElectriCity. Det finns även möjlighet att söka resor i en Reseplanerare.  

Reseplaneraren

Sök resa
Fler val