Detta är icke-javascriptversionen av västtrafiks webbplats. För en bättre upplevelse slå på Javascript eller uppgradera din browser.

Ny trafik

Jätteviktigt kuvert

Den 9 december sker stora förändringar i regionen! I och med Västsvenska paketet får kollektivtrafiken plats att växa.

Redan nu har vi publicerat alla tidtabeller, och du kan söka efter de nya linjerna i reseplaneraren. Nedan kan du läsa om de större övergripande förändringarna, samt vad som har förändrats linje för linje.

Här kan du se trafikförändringarna linje för linje

Här sker de största förändringarna

Nytt expressbussnät och ny tåglinje

Göteborgsregionen får ett helt nytt expressbussnät. Linjerna får nya slutdestinationer, andra körvägar, och dessutom har vi tre nykomlingar i familjen; Svart, Rosa och Gul. Inga expresser går via Brunnsparken, här lämnar vi plats åt spårvagnar och de tyngsta göteborgslinjerna. Istället stannar de på andra stora knutpunkter där du har bra bytesmöjligheter med andra linjer. Tack vare nya busskörfält minskar också restiden inom city. Expressbussarna kommer att köra med 5-10-minuterstrafik i rusningstid.

Förutom att vi startar en helt ny tåglinje mellan Göteborg och Ale som ska gå varje kvart i rusningstid, så kommer nya längre pendeltåg mellan Göteborg och Alingsås respektive Göteborg och Kungsbacka. Längre tåg betyder ju fler sittplatser och bättre komfort för dig som reser här. De nya tågen kommer att börja köra successivt under hela 2013.

 • Du som bor i Ale får en sprillans ny pendeltågslinje, Alependeln, som innebär snabbare resor till och från Göteborg. Linjen startar i Älvängen och stannar sen i Nol, Nödinge, Bohus, Surte och Gamlestaden på väg mot Göteborg. Den 9 december är det invigning, då är du välkommen att prova dina nya resmöjligheter.

  Den första månaden kommer Alependeln att gå en gång i halvtimmen på vardagar, men från den 7 januari går tågen dubbelt så ofta i rusningstid. Tåget får också nattrafik på fredagar och lördagar.

  Med Alependelns intåg behövs inte längre Lila Express och linje 600 mellan Göteborg och Vänersborg, som dras in. Vi gör också stora förändringar på lokalbussarna i Ale för att de ska passa bra med byten till pendeltåget. Linjerna 403-409 och 424-425 tas bort och ersätts av Alependeln tillsammans med de nya linjerna 411-415 och 431-434 samt delvis nya körvägar för linjerna 401, 402 och 416. För dig som tar bussen till tåget från Nödinge blir bytestiden mindre än fem minuter, så tänk på att välja kort bytestid när du söker i Reseplaneraren.

  Du som reser norrut mot Lilla Edet, Trollhättan och Vänersborg får också en snabbare resa, samtidigt som det blir nästan dubbelt så många avgångar på vardagar. Dessutom får tågen mellan Göteborg och Vänersborg en ny station i Lödöse.

  En annan sak som händer är att taxegränsen mellan Ale och Lilla Edet flyttas till stationen i Lödöse. Från den 9 december gäller därför taxa för Ale vid resor inom Ale eller mot Göteborg, samt taxa för Lilla Edet vid resor mot Lilla Edet och Trollhättan.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Göteborgsregionen.

 • Du som bor i Bjurslätt och Länsmansgården får bättre direktresor till stan. Linje 25 startar i Länsmansgården, och ersätter linje 33 som försvinner, fortsätter sedan via Brunnsparken, Linnéplatsen och Sahlgrenska till Mölndal.
  Du som bor längs med Björlandavägen (Skra Bro – Helgred – Hjalmar Brantingsplatsen kommer under rusningstid även fortsättningsvis få kvartstrafik med linjerna 22 och 36.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Göteborgs stadstrafik.

 • Linje 5 förlängs från Torp och går via Munkebäck till Östra sjukhuset. Fler direktresor till Östra alltså, och så klart även från Munkebäck till Korsvägen och centrala Göteborg.

  Brunnsparken har blivit allt mer igenkorkad när fler och fler linjer kämpat om utrymmet. Därför har vi lagt om busstrafiken så att det bara är de allra tyngsta busslinjerna som går via Brunnsparken. På så sätt kan dessa linjer, för att inte tala om spårvagnarna, köra oftare och de får lättare att hålla tiden. De busslinjer som stannar i Brunnsparken är: 16, 18, 19, 25, 50, 52, 58, 60 och 90. Linje 17 stannar vid hållplatsen Nordstan.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Göteborgs stadstrafik.

 • Du som bor i Angered, Hammarkullen och Hjällbo har inte mindre än tre spårvagnslinjer att välja på in till stan; 4, 8 och 9. Det betyder att det inte hinner gå många minuter mellan varje vagn. Linje 4 tar dig via Centralstationen och Brunnsparken till Korsvägen och vidare till Mölndal. Linje 8 går istället till Redbergsplatsen, Korsvägen och vidare till Frölunda. Linje 9 är perfekt om du vill åka till de västra delarna av stan, från Järntorget går den via Stigbergstorget till Kungssten. Från Hjällbo kan du även åka Blå Express, som tar dig via city till Kullavik och Särö och går var femte minut i rusningstid. Från Hjällbo går också Orange Express direkt till Nils Ericson Terminalen så ofta som var tionde minut i rusningstid. 

  Du som bor i Bergsjön och Kortedala kan istället ta spårvagnslinjerna 6, 7 och 11 (6:an startar i Kortedala). Linje 6 tar dig via Korsvägen och Linnéplatsen till Hisingen. Med linje 7 kommer du via Brunnsparken och Chalmers till Tynnered. Ska du ut mot Saltholmen så är linje 11 perfekt. Den går via Brunnsparken och Järntorget ut mot havet.

  Du som bor i Agnesberg kan ta buss 173, som får ny körväg genom Kronrättarens väg och Ramnebacken. Nya hållplatser för linje 173 blir Steken och Eliebergsvägen. Den stannar inte längre vid hållplatserna Agnesbergs korsväg, Gårdstensliden, Polhemsplatsen och Heden.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Göteborgs stadstrafik.

 • Du som bor i sydvästra Göteborg får, förutom Blå, en helt ny expressbuss, Rosa. Rosa Express ersätter linje 80 och går via Linnéplatsen, Heden och Centralstationen upp till Kärra och Gerrebacka så ofta som var femte minut i rusningstid. Rosa Express går inte via Järntorget.

  Blå Express förlängs och fortsätter från Centralstationen ut till Gråbo och Stenared. Också den går var tionde minut i rusningstid. Varannan tur går till Stenared och varannan till Gråbo.

  Från Frölunda Torg kan du ta Lila Express om du ska ut mot Torslanda eller Mölndal och Mölnlycke.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Göteborgs stadstrafik.

 • Du som bor i Härryda får en helt ny expressbuss i Lila Express, som får en ny körväg från Mölnlycketerminalen, via Mölndal och Frölunda, till Torslanda. Samtidigt ökar vi turtätheten på både Grön och Röd Express, som kommer gå tre respektive två gånger i kvarten i rusningstid.

  Röd Express får också nya körvägar som kan vara bra att känna till. Önneredsskolan blir linjens nya ändhållplats i Härryda och i andra änden fortsätter Röd Express västerut till Lilla Varholmen, via bland annat Packhusplatsen och Järntorget. Du som tidigare rest med Röd Express mellan Göteborg och Stenungsund tar i stället Stenungsund Express.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Göteborgsregionen.

 • Du som bor i Kungälv och brukar resa med Grön Express får fler avgångar att välja på. Från och med 9 december går det en buss var femte minut under rusningstid.

  Samtidigt får Röd Express en ny körväg som gör att linjen inte längre kör mellan Stenungsund och Göteborg. Där ersätter i stället Stenungsund Express, som kör lika ofta som Röd Express har gjort tidigare och bland annat stannar vid Stora Höga och Kungälvsmotet.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Göteborgsregionen.

 • Du som bor i Kärra och Gerrebacka får en helt ny expresslinje att resa med, Rosa Express. Den går från Gerrebacka via city ända ner till Billdal, så ofta som var femte minut i rusningstid. Rosa Express ersätter linjerna 42 och 142 som försvinner, och linje 43 kör inte längre upp i Gerrebacka utan vänder vid Klareberg.

  Även du som bor i Skogome får förändringar i trafiken. Linjerna 52, 53 och delar av 42 slås samman till linje 52, som går var tionde minut i rusningstid. Den nya 52:an kör Skogome – Brunnsbo – Hjalmar Brantingsplatsen – Brunnsparken – Korsvägen - Guldheden – Linnéplatsen.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Göteborgs stadstrafik.

 • Du som bor i Lilla Edet får snabbare resor till både Göteborg, Trollhättan och Vänersborg tack vare den nya, dubbelspåriga järnvägen och den nya tågstationen Lödöse södra station, som blir knutpunkten för att ta sig vidare till Göteborg. I rusningstid går tågen minst två gånger i timmen oavsett om du ska till Göteborg eller norrut mot Trollhättan eller Vänersborg. Tågresan från Lödöse tar 26 minuter till Göteborg och 13 minuter till Trollhättan. Den 9 december är det invigning av den nya trafiken, då är du välkommen att prova dina nya resmöjligheter.

  Många lokalbussar i Lilla Edet får också nya tider för att passa byten till tåget. Med linje 421 och 425 tar du dig lätt till och från stationen, och vid Lilla Edet busstation kan du byta mellan linjerna 421, 422, 423 och 424.

  Linje 600 mellan Vänersborg–Göteborg dras in, eftersom det blir mer plats på tågen.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Fyrbodal.

 • Du som bor i Mölndal får en hel del nyheter i trafiken. Linjerna 755, 760, och 765 går inte längre till Toltorpsdalen. Istället får du linje 25. 25:an kör sträckan Balltorp – Mölndals centrum – Bifrost – Sahlgrenska – Linnéplatsen – Grönsakstorget – Brunnsparken – Hjalmar Brantingsplatsen – Bjurslätt – Länsmansgården, och går varje kvart. Linje 764 försvinner helt och ersätts av linje 25. 25:an ersätter även linje 19 mellan Bifrost och Mölndal Centrum, och linje 757.

  Orange Express går inte längre via Mölndal, istället får du Lila Express, som kör sträckan Torslanda – Frölunda – Mölndal - Mölnlycke. Lila Express ersätter även linje 606. Linje 753 vänder vid Bifrost på kvällar och helger och går via Helenedal till Göteborg, vilket ger dig som bor här fler och snabbare resmöjligheter.

  Nya linje 758 går från Heden via Korsvägen, Lackarebäck industriområde, Mölndal Station, Astra, Högsbo industriområde till Marklandsgatan. Linje 758 ersätter linjerna 771 och 772, som försvinner.

  Du som brukar åka med linje 760 in till Göteborg får istället ta spårvagnen sista biten, 760 vänder vid Mölndal station.

  Linje 761 ersätter linje 755 i Krokslätt och fortsätter till Heden via Sahlgrenska och Linneplatsen.

  Linjerna 752, 764, 768, 773, 783 och 784 försvinner på grund av för få resenärer eller ersätts av andra linjer.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Göteborgs stadstrafik.

 • Du som bor i Olofstorp, Stenared och Gråbo kan ta Blå Express in mot Göteborg. Den går var tionde minut i rusningstid, varannan tur från Gråbo och varannan från Stenared. Blå tar dig till Svingeln, Centralstationen, Järntorget och sedan vidare mot Särö och Kullavik. Stannar även vid hållplatserna Gunnilse skola och Ekeredsvägen tills den nya sträckningen för väg 190 är klar.

  För dig som bor i Olofstorp går Orange Express till Nils Ericsonsterminalen var tionde minut i rusningstid. På kvällar och helger ersätts Orange Express av linje 525 mellan Gråbo och Sjövik.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Göteborgsregionen.

 • Du som bor i Partille kan glädja dig åt inte mindre än två nya expressbusslinjer, Gul Express och Svart Express. Gul Express kör sträckan Jonsered – Partille Centrum – city – Lindholmen – Torslanda, och ersätter linje 510 som försvinner. Svart Express kör sträckan Ljungkullen – Vallhamra torg – city – Björlanda – Amhult. Linjerna 512, 514 och 515 vänder vid Östra Sjukhuset, sträckan Östra Sjukhuset och in till stan ersätts av Svart Express. Linjerna 512 och 514 vänder vid Svingeln i rusningstid.

  Östra Sjukhuset blir en stor knutpunkt för dig som reser till och från Partille. Här kan du byta mellan spårvagnslinjerna 1 och 5, stombuss 17, Svart Express och lokalbussarna 69, 186, 512, 514 och 515.

  Du får också en ny linje under rusningstid, linje 502 som går från Furulund via Skultorp och Svingeln till Centralstationen.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Göteborgs stadstrafik.

 • Du som bor i Stenungsund tar i fortsättningen Stenungsund Express in till Göteborg, via bland annat Stora Höga och Kungälvsmotet. Från och med 9 december får nämligen Röd Express en ny körväg som inte går via Stenungsund.

  Den nya expresslinjen kommer att köra lika ofta som Röd Express har gjort tidigare, men den startar vid Stenungsunds station. Det betyder att du som reser från Kolhättan först tar en lokalbuss till stationen, där du byter till Stenungsund Express.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Göteborgsregionen.

 • Du som bor i Särö eller Kullavik får fler resor till Göteborg med Blå Express. I rusningstid kommer det att gå en buss var tjugonde minut från både Särögården och Kullaviks Hamn – och var tionde minut från Kullaviksvägen.

  Samtidigt får Blå Express nya körvägar, bland annat kommer linjen inte längre att köra till Kungsbacka station. Särögården och Kullaviks Hamn blir nya ändhållplatser och i andra änden kör Blå Express till Olofstorp, via bland annat Packhusplatsen, Svingeln och Angered.

  Vår nya linje 720 kör en gång i halvtimmen under rusningstid mellan Kungsbacka och Snipen, via både Särögården och Kullavik. Linjen passar bra för byten med Blå Express i Särögården eller pendeltåget vid Kungsbacka station. Övrig tid kör linjen mellan Kungsbacka och Särögården.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Göteborgsregionen.

 • Du som bor i Torslanda får ett helt ny expressbussnät. Nya Svart Express går från Amhult och plockar upp resenärer hela vägen fram till Skra Bro, där den sedan fortsätter direkt till Hjalmar Brantingsplatsen och vidare via Nordstan, Centralstationen, Östra Sjukhuset till Vallhamra. Svart Express ersätter linje 25 i Torslanda, och går ca var sjunde minut i rusningstid.

  Röd Express kör sträckan city - Lilla Varholmen istället för Lila Express. Lila Express ersätter Orange Express i Torslanda.

  Nya Gul Express kör från Hornkamsgatan via Torslandakrysset in till city så ofta som var femte minut i rusningstid.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Göteborgs stadstrafik.

 • Du som bor i Trollhättan får snabbare resor till och från Göteborg tack vare den nya, dubbelspåriga järnvägen mellan Trollhättan och Göteborg. Restiden kapas med mer än tio minuter; från Trollhättan är du i centrala Göteborg på mindre än 40 minuter. Samtidigt får du nästan dubbelt så många avgångar på vardagar – minst två tåg i timmen under rusningstid – mot både Göteborg och Vänersborg. Den 9 december är det invigning av den nya trafiken, då är du välkommen att prova dina nya resmöjligheter.

  Förutom att tågen kommer att gå snabbare än tidigare får Västtågen mellan Vänersborg och Göteborg dessutom nya stationer i Lödöse, Bohus och Gamlestaden. Och för att göra det ännu lättare för dig som bor i Trollhättan att ta tåget anpassar vi stadsbussarnas tidtabeller till tågtiderna.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Fyrbodal.

 • Du som bor i Vänersborg får snabbare resor till och från Göteborg tack vare den nya, dubbelspåriga järnvägen mellan Trollhättan och Göteborg. Restiden kapas med mer än tio minuter; från Vänersborg kommer du till centrala Göteborg på mindre än 50 minuter. Samtidigt får du nästan dubbelt så många avgångar på vardagar utan byte i Öxnered – minst två tåg i timmen under rusningstid. Den 9 december är det invigning av den nya trafiken, då är du välkommen att prova dina nya resmöjligheter.

  Förutom att tågen kommer att gå snabbare än tidigare får Västtågen mellan Vänersborg och Göteborg dessutom nya stationer i Lödöse, Bohus och Gamlestaden. Och för att göra det ännu lättare för dig att ta tåget anpassar vi dina stadsbussars tidtabeller till tågtiderna.

  Linje 600 mellan Vänersborg–Göteborg dras in, eftersom det blir mer plats på tågen.

  Se alla trafikförändringar linje för linje i Fyrbodal.

Reseplaneraren

Sök resa
Fler val