Detta är icke-javascriptversionen av västtrafiks webbplats. För en bättre upplevelse slå på Javascript eller uppgradera din browser.

Linbana som en del av Göteborg

Snart kan en linbana över Göta Älv bli verklighet. Sedan 2013 har Göteborgs Stad genom Trafikkontoret tillsammans med Västtrafik utrett frågan om linbanor som en del av kollektivtrafiken i Göteborg. 

Idén med en linbana i Göteborg kom som ett förslag från Göteborgarna. Tanken är att linbanan ska gå mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen och ingå i den vanliga kollektivtrafiken.

Planering pågår

Under 2016 pågår ett utredningsarbete där man tittar på utformningen, finansieringen, driften, ansvarsfördelningen och om och hur en linbana kan bli integrerad kollektivtrafik. Om alla planer går i lås ska linbanan vara på plats lagom till 400-årsjubileet 2021.

Göteborgare vill se linbana över älven

Idén med en linbana i Göteborg kommer från den diskussion som fördes med göteborgarna inför stadens 400-årsjubileum. Flera personer ville då se en linbana över älven. Idag arbetas det med möjligheten att ha en linbana på plats år 2021 samt ytterligare en eller flera linbanor på plats om några år.

Om linbana börjar ses som en del av kollektivtrafiken är detta det första nya tekniska delsystemet i svensk kollektivtrafik på nästan 100 år, då tunnelbanan byggdes i Stockholm. 

Information om linbanan på Göteborgs stads webbplats

Reseplaneraren

Sök resa
Fler val