Detta är icke-javascriptversionen av västtrafiks webbplats. För en bättre upplevelse slå på Javascript eller uppgradera din browser.

Hur beräknas gångvägen?

Vi använder de uppgifter som kommuner och Trafikverket rapporterar in till den nationella vägdatabasen NVDB. Denna innehåller alla Sveriges vägar med uppgift om bland annat hastigheter, enkelriktningar, motorvägar med mera. Den innehåller även många cykelvägar, främst i städer.

Eftersom gångvägar inte finns inrapporterade så görs beräkningen på cykelvägar och bilvägar (förutom motorvägar eftersom det inte är tillåtet att gå på dessa).

I många fall blir detta tillräckligt bra, det blir i alla fall en väg som är möjlig att ta. Du som bor i, eller känner till, området känner säkert till gångvägar, genvägar genom bostadsområden och parker och liknande. Men dessa har vi inte tillgång till. Därför kan gångvägarna ibland se konstiga ut.

I takt med att kommunerna rapporterar in fler gång- och cykelvägar till NVDB så kommer vi att kunna ge allt bättre förslag för resan mellan en adress och en hållplats.

Vi använder en gånghastighet på 3-4 kilometer per timme vilket är något långsammare än hur många går. Vill du ändra hastigheten kan du klicka på fler val och där ändra din gånghastighet.

Reseplaneraren

Sök resa
Fler val