Detta är icke-javascriptversionen av västtrafiks webbplats. För en bättre upplevelse slå på Javascript eller uppgradera din browser.

Närtrafik- ett annat sätt att resa kollektivt

Gröna ängar vid sidan av slingrande landsväg.

Närtrafik är ett smartare sätt att resa kollektivt i områden där det inte finns ordinarie busstrafik. Den är till för alla som vill åka från landsbygd till tätort eller tvärtom. Vi hämtar dig vid dörren och kör dig till någon av våra Närtrafikhållplatser. Smart, prisvärt och praktiskt.

En sak som är annorlunda med Närtrafik är att den bara körs när någon har beställt den. Du bokar dina resor i förväg genom att ringa Västtrafiks beställningscentral på 0771-91 90 90.

Så beställer du Närtrafik

Ring 0771-91 90 90 för att boka

Öpettider för beställning: Vardagar 06.00 – 22.00, lördag, söndag- och helgdagar 08.00 – 22.00

Boka din resa i förväg genom att ringa Västtrafiks beställningscentral minst en timme innan tidsintervallet du vill resa inom så ger vi dig en exakt avgångstid. När vi hämtar dig är det viktigt att du står ute och är klar att åka med. Ibland får du samåka med andra resenärer, vilket gör att restiden kan bli lite längre.

Det här vill vi veta när du beställer:

• Säg att du vill beställa Närtrafik.
• Vilket tidsintervall vill du resa inom?
• Var ska vi hämta dig?
• Vart ska du resa?
• Betalar du kontant, med bankkort eller har du Seniorkort (erbjuds i vissa kommuner)?
• Har du något större bagage?
• Vill du beställa återresa?

Bra att känna till

Närtrafikkartorna för samtliga kommuner uppdateras årligen i samband med tidtabellsskiftet utifrån hur resmöjligheterna med den linjelagda trafiken ser ut. Då justeras även de gröna och vita områdena som visar var Närtrafikresor är möjliga.

Pris och biljetter

Resan kostar 42 kronor för vuxna och 32 kronor för ungdom. Du betalar kontant eller med bankkort. Västtrafiks periodkort gäller inte men i de kommuner där Seniorkort erbjuds är de giltiga även i Närtrafiken. Barn under 7 år åker gratis i målsmans sällskap.

Ladda hem all information

Klicka på din kommun i listan för att ladda ner information. Du får information om vilka tider Närtrafiken finns tillgänglig i din kommun och vilka hållplatser vi kör till och från. Informationen uppdateras en gång per år och är i pdf-format som är lätt att skriva ut och spara.

Resa med barn

Varje fordon är utrustat med en bilkudde som barn som reser med Närtrafik kan låna under färden. Då fordonen endast har en bilkudde att låna ut, får ni som beställer resan ta med egna bilkuddar, om fler än ett barn med behov av bilkudde ska resa i samma fordon. 

Observera att ni behöver ta med egen bilbarnstol om ni reser med små barn, då fordonen inte är utrustade med det. 

Det här får du ta med dig

Djur

Du får ta med dig husdjur på resan under förutsättning att du uppger detta vid bokning. Hund skall normalt sitta i bur i bilens bagageutrymme. Mindre hundar kan i undantagsfall sitta i knät i väska eller på golvet mellan dina fötter.

Övriga husdjur som till exempel katt ska vara placerade i bur.

Barnvagn

När du bokar din resa måste du uppge att du har  barnvagn med dig.

Bagage

Två kolli motsvarande två matkassar får tas med och  måste uppges vid bokningen.

Barntillbehör

I bilarna finns det en bilkudde för barn och är det fler än ett barn med på resan måste du själv ta med dig extra bilkudde.

Övriga personliga tillbehör

När du bokar din resa ska du tala om vad för personliga tillbehör/hjälpmedel som du har. Exempelvis rullator. 

Reseplaneraren

Sök resa
Fler val