Detta är icke-javascriptversionen av västtrafiks webbplats. För en bättre upplevelse slå på Javascript eller uppgradera din browser.

Bevaka resa - så funkar det

Du kan bevaka dina vanligaste resor och få ett meddelande om det är något problem med resan. Tjänsten finns för närvarande i våra appar för iPhone och Android (bilderna kommer från iPhone men det fungerar på samma sätt i Android).

Gör så här:

1. Sök fram den resa du vill bevaka och tryck på resan så du kommer till resans detaljer. Längst ner hittar du en knapp "Bevaka denna resa".

Sök fram den resa du vill bevaka, klicka på den för att se detaljer och klicka på knappen bevaka resa.

2. Nu ska du ställa in hur du vill bevaka resan. "Varna tidigast" anger hur långt i förväg du vill få ett meddelande om problem. Kanske vill du inte bli väckt två timmar i förväg på morgonen och få veta att resan är försenad. Om du inte ändrar något så får du veta det 30 minuter före avgång. Nästa sak du kan ändra är hur stor en försening ska vara för att du ska få ett meddelande, standard är minst 5 minuter. Slutligen kan du under valet "Repetera" tala om ifall du bara vill bevaka en resa en gång eller om du ska repetera. Vill du bara bevaka resan en gång hoppar du över punkt 3. 

Nu ska du ställa in hur du vill bevaka resan.

3. Ställ in vilka dagar du vill att resan ska bevakas. För närvarande kan man endast bevaka en resa så lång tid framåt som vi har trafikdata i reseplaneraren. Deet är normalt tre månader. Sedan försvinner bevakningen automatiskt och du får starta en ny bevakning. När du ställt in så bekräftar du din bevakning genom att klicka på tillbakaknappen uppe i vänstra hörnet.

Ställ in vilka dagar du vill bevaka denna resa.

4. Tryck nu Bevaka denna resa-knappen.

 

5. Du får en bekräftelse som ser ut så här:

Så här ser bekräftelsen för en ny bevakning ut.

 

Så här ser du om det är något problem

1. Om något problem uppstår med din resa så får du en notis om detta i telefonen.

 

2. Klicka på notisen så kan du se vilka problem det är. Här går det till exempel inte att byta vid Järnvågen eftersom Blå Express beräknas avgå en minut för tidigt.

Klicka på notisen så kan du se vilka problem det är. Här går det till exempel inte att byta.

3. Du kan också titta under menyvalet Bevaka längst ner till höger så kan du se dina olästa notiser och läsa dem. Tänk på att även om det står att du har en oläst notis här så är det inte säkert att den finns kvar när du ska läsa den. Efter att resan gått så försvinner texten om vad det är för störning.

Här ser du en sammanställning av dina bevakningar och eventuella problem.

Tänk på att:

  • Om du inte får någon notis om en störning så betyder inte det att det inte finns någon störning. Men Västtrafik känner inte till den, alternativt att den linjen saknar realtidssystem, och vi kan därför inte informera om den.
  • Du kan ha max tio samtidiga bevakningar.
  • Du kan bevaka resor så långt fram i tiden som vi har trafikdata i reseplaneraren. Normalt tre månader. Därefter försvinner bevakningen automatiskt.
  • Tjänsten är kostnadsfri men eventuell kostnad för datatrafik till din mobiloperatör kan tillkomma, precis som när du använder de flesta andra appar.

Reseplaneraren

Sök resa
Fler val