Vi stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. Vänligen använd en annan webbläsare. 

Microsoft har ersätt Internet Explorer med webbläsaren Edge

Så kan vi göra bilen mer hållbar.

Kan vi öka det hållbara resandet med hjälp av bilen? Just nu uppmuntrar vi våra resenärer att testa bildelning. Privata bilar som hyrs ut är ju också en slags kollektivtrafik.

Tillsammans med våra bussar, tåg, båtar och spårvagnar kan enkel och tillgänglig bildelning i närområdet, vara ett verktyg för att snabba på den gröna omställningen.

Under hösten kommer några av våra resenärer få ett erbjudande om rabatt på hyrbil via bildelningsplattformen GoMore. Vi tipsar också resenärer som använt vårt provåkningserbjudande om fördelarna med att hyra ut bilen.

Illustration som visar en delad bil som ersätter behovet av tio personbilar

Varför gör vi det här?

För det finns så mycket att vinna:

Fler kollektiva bilar minskar utsläppen

Om fler gör sina bilar bara lite mer kollektiva, kan vi minska utsläppen. En enda bil genererar sju till elva ton koldioxidutsläpp, redan under produktionen. Studier visar att en delad bil ersätter behovet av cirka tio privata personbilar.

Att dela sin bil är ett sätt att spara pengar

Med värdeminskning och försäkring inräknat kostar en privat bil ungefär 5000-7000 kronor varje månad. De som hyr ut sin bil tjänar i snitt 2 000 kronor i månaden. Det är förresten ungefär vad en 90 dagars periodbiljett för en zon kostar hos oss.

Det slentrianmässiga bilåkandet minskar

De som delar bil vänjer sig snabbt vid att använda bilen i mindre utsträckning.

För varje delad bil frigörs yta i stadsrummet

I Sverige har vi idag mer plats för bilar än vi har för människor – boytan per person är i snitt 42 kvadratmeter, parkeringsytan per person är i snitt 50 kvadratmeter.

Vad är GoMore?

GoMore är Sveriges största plattform för privat biluthyrning. Där kan du hyra olika typer av bilar eller hyra ut din bil när du själv inte använder den.

Hyr eller dela bil hos GoMore