Test med hyrcyklar i Borås

Västtrafik vill göra det enklare för dig som kund att kombinera olika färdsätt för att göra hållbara resval. Med start i maj 2018 gör vi ett test tillsammans med Borås stad för att ta reda på om det finns intresse för hyrcyklar.

Testet pågår till vintern 2018 och riktar sig primärt till arbetspendlare, men vem som helst kan hyra en cykel. Testets 50 cyklar har sin hemvist vid Borås resecentrum, där det finns särskilt skyltade hyrcykelplatser. 10 av cyklarna är eldrivna.

Vill du vara med och prova våra hyrcyklar?

Maila ditt intresse till marie.albihn@vasttrafik.se

Ladda ner en app för att hyra cykel

Hyrcyklarna är utrustade med elektroniska lås från Donkey Republic som öppnas med hjälp av deras app för mobiltelefoner.

Ladda ner appen Donkey Republic för att hyra en cykel:

App Store

Google Play

Så här hyr du en cykel

För att använda cyklarna behöver du först installera appen på din telefon och registrera sig.

  1. Boka en cykel i appen. Hyrperioden påbörjas. Cykeln är nu registrerad på dig och endast du kan låsa upp den. Lås upp cykeln med appen.
  2. Cykla dit du vill. Lås cykeln för hand när du parkerar den. Använd gärna kedjan för att låsa fast den i ett ställ eller en stolpe.
  3. Lås upp cykeln med appen igen.
    Steg 2 och 3 kan du upprepa hur många gånger som helst.
  4. Återlämna och lås cykeln på hyrcykelparkeringen vid Borås resecentrum. Avsluta hyran genom att trycka på “End Rental” i appen. Cykelhyran dras nu från ditt kreditkort. Cykeln kan nu bokas av andra.

Priser

 

Vanlig cykel: 50 kr/dygn

Elcykel: 100 kr/dygn

Att tänka på

Observera att du ansvarar för cykeln under hyrperioden. Cykla försiktigt och lås cykeln varje gång du parkerar den. Lämna tillbaka cykeln innan hyrdygnets slut, annars påbörjas en ny hyrperiod på ett dygn.

Inspirerat av Nederländerna 

Testet i Borås pågår i ungefär sex månader som en del av Västtrafiks arbete inom kombinerad mobilitet. Syftet är att lära oss mer om tjänster där flera färdslag kan kombineras för att passa kundens behov och situation. Inspiration till testet har vi hämtat från Nederländerna och hur man där jobbar med cykeluthyrning som en naturlig del av kollektivtrafiken.