Västtrafiks podcast

Västtrafiks podcast Nästa hållplats handlar om morgondagens kollektivtrafik – och om de trender som påverkar vårt sätt att resa: urbanisering, individualisering, digitalisering och hållbarhet. I avsnitten pratar Västtrafiks vd Lars Backström med intressanta människor som ger sina svar på vart vi är på väg – och hur Västtrafik kan bidra för att ta oss dit.

Poddens avsnitt

Avsnitt 8 - Darja Isaksson

Darja Isaksson, som är digital strateg och rådgivare åt bla regeringen, gästar podden. Det blir ett samtal om förutsättningar som lägger grunden för nya smarta tjänster; ett starkt ledarskap, öppen data och vikten av nationell skalbarhet.

Lyssna på avsnitt 8

Avsnitt 7 - Ann-Sofie Hermansson

Trots att Göteborg går som tåget ska staden växla upp. Det skall byggas för 1000 miljarder fram till 2035. Lars Backström träffar Ann-Sofie Hermansson som är ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg. Det blir ett samtal om kollektivtrafiken ur ett demokratiskt perspektiv, Göteborg som bilbyggarstad och utmaningarna som följer när staden står inför ett sällan skådat utvecklingssprång.

Lyssna på avsnitt 7

Avsnitt 6 - "Kollektivtrafiken är som tablåstyrd TV"

När Micco Grönholm, Head of Future i Helsingborg stad, gästar podden jämför han kollektivtrafiken med tablåstyrd TV och ställer frågan: Måste framtidens kollektivtrafik bygga på linjer och tidtabeller? 

Lyssna på avsnitt 6

Avsnitt 5 - Framtidens betalsätt

Västtrafiks betalsystem har väckt starka känslor genom åren. Lars Backström har bjudit in Jerker Lindsten för ett samtal om framtidens betallösningar. Du får en hint om vart Västtrafik är på väg.

Lyssna på avsnitt 5

Avsnitt 4 - Sociala medier

Vad händer när drevet går? Har Facebook påverkat det amerikanska valet? Lars Backström har många frågor och funderingar kring kundmötet på nätet. Sarah Larsson Bernhardt, expert på digitalisering och sociala medier, finns på plats och ger sin syn på saken!

Lyssna på avsnitt 4

Avsnitt 3 - Blandstad

Under de kommande 20 åren ska det byggas för hisnande 1 000 miljarder kronor i Göteborgsregionen. I det här avsnittet har Lars Backström bjudit in Annette Vejen Tellevi, arkitekt och en av samordnarna för Yimby Gbg och Jan Jörnmark, debattör, författare och docent i ekonomisk historia.

Lyssna på avsnitt 3

Avsnitt 2 - Delningsekonomi

Delningsekonomin bygger på att skapa värde ur outnyttjade resurser. Om det här och mycket mer samtalar Lars Backström med Åsa Minoz, innovation- och delningsekonomiexpert på ModigMinoz, Peter Algurén vd på Sunfleet och Charlie Hedström vd på AirDine.

Lyssna på avsnitt 2

Avsnitt 1 - Johan Trouvé

I det här avsnittet av Nästa hållplats pratar Lars Backström och Johan Trouvé, VD för Västsvenska Handelskammaren om hur städer kan bli platser för möten, lek och trygghet - som till exempel i kanadensiska Vancouver.

Lyssna på avsnitt 1