Västtrafiks podcast

Västtrafiks podcast Nästa hållplats handlar om morgondagens kollektivtrafik – och om de trender som påverkar vårt sätt att resa: urbanisering, individualisering, digitalisering och hållbarhet. I avsnitten pratar Västtrafiks vd Lars Backström med intressanta människor som ger sina svar på vart vi är på väg – och hur Västtrafik kan bidra för att ta oss dit.

Poddens avsnitt

Avsnitt 17 - Bilfritt byliv i Oslo

Oslo nämns allt oftare som föregångare när det gäller hållbar stadsutveckling. Att norrmännen äger flest elbilar i världen känner många till. Men i Oslo drivs också ett ambitiöst program för att göra staden grönare och mer levande - ett arbete som bidragit till att man i år blev utsedd till årets miljöhuvudstad i Europa. Ellen de Vibe har som mångårig stadsbyggnadsdirektör drivit Oslos spännande utveckling och berättar om både utmaningar och möjligheter.

Lyssna på avsnitt 17

Västtrafiks VD Lars Backström tillsammans med VD för Voi och Bzzt

Avsnitt 16 - Uppstickarna

Från ingenstans dök dom plötsligt upp. Små, elektriska och delade farkoster som busar med hela systemet. I avsnittet träffar vår VD Lars Backström VOI och Bzzt som gett sig in i den glödheta mikromobilitetsbranschen.

Lyssna på avsnitt 16

Alexander Ståhle och Katarina Graffman

Avsnitt 15 - Hållbarhetsparadoxen

Klimathotet kräver en omställning av samhället som vi aldrig sett tidigare. Det vet vi redan. Vad är det då som gör att vi som individer har så svårt göra hållbara val i vår vardag, varför byter vi inte bara vanor? Antropologen Katarina Graffman och stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle hjälper oss förstå vårt beteende och hur samhället kan knuffa oss rätt.

Lyssna på avsnitt 15

Björn Siersjö

Avsnitt 14- Björn Siesjö

Björn Siesjö tror på Göteborg. Som stadsarkitekt styr han den stadsutveckling som alltmer sätter sin prägel på staden. Han vet vad han vill med Göteborg och är inte rädd för att säga vad han tycker. I hans vision är framtidens Göteborg en vänlig och intensiv stad med mer plats för människor och stadsliv. Det blir ett samtal om vägen dit, identitet och självförtroende, och varför Göteborg faktiskt behöver en riktig skyskrapa.

Lyssna på avsnitt 14

Brent Toderian

Avsnitt 13-Brent Toderian

Kanadensaren Brent Toderian satte Vancouver på kartan över världens mest hållbara städer genom ett kontroversiellt men lyckat stadsutvecklingsprojekt. Idag är han en erkänd auktoritet på hållbar stadsutveckling med uppdrag i många länder. 

Med sina tydliga och utmanande budskap kring hur städer och regioner måste agera för att bli smartare och bättre att leva i för sina invånare har han fått ledare över hela världen att tänka i nya banor.

Lyssna på avsnitt 13

Lars Backström och Bo Larsson

Avsnitt 12- Bo Larsson


Bo Larsson, Projektchef för Västlänken gästar podden och det blir det ett samtal om förtroende, tillit och demokrati. Få byggprojekt i Västsverige har väckt så mycket känslor och fått så mycket mediabevakning. Den allmänna opinionen har kantats av missnöje med den demokratiska processen och den visionära tanken med projektet har kommit i skymundan. När Bo Larsson får frågan om vad han tycker det pratats för lite om är han supertydlig:
- Västlänken handlar om framtiden och vi bygger på 120 års sikt. Det är ett perspektiv vi måste ha med oss.

Lyssna på avsnitt 12

Pia Sandvik

Avsnitt 11-Pia Sandvik

Som vd för RISE, Research Institutes of Sweden, befinner sig Pia Sandvik i centrum för en allt snabbare samhällsutveckling. Hennes uppdrag är att stärka det svenska näringslivets konkurrenskraft och att det sker på ett hållbart sätt. Men går det verkligen att förena hög innovationstakt och långsiktig hållbarhet? Hur bidrar RISE till att öka det hållbara resandet? Från sin unika position ger Pia Sandvik sin syn på frågorna som avgör vår gemensamma framtid.

Lyssna på avsnitt 11

Wilhelm Landerholm

Avsnitt 10-Wilhelm Landerholm

Wilhelm Landerholm är mannen bakom den uppmärksammade tjänsten The Train Brain som med hjälp av smarta algoritmer och blixtsnabb databearbetning kan förutse tågförseningar i hela landet. En uppfinnare i den digitala tiden med både självkörande företag och digitala advokater på sitt CV. Nu vill han revolutionera kollektivtrafiken med hjälp av big data och matematiska modeller. Det blir också ett samtal om etik och moral i en framtid där artificiell intelligens är en del av vår vardag.

Lyssna på avsnitt 10

Lars Backström och Anders Westgerd

Avsnitt 9 - Anders Westgerd

Vi fortsätter att utforska frågorna som formar framtidens hållbara resande. I det här avsnittet möter vi en av Västtrafiks skarpaste och mest kreativa kritiker, Anders Westgerd från Göteborgskollektivet för Independent Living (GIL). Med provokation och humor som vapen vill han förändra samhällets syn på tillgänglighet.

Lyssna på avsnitt 9

Darja Isaksson och Lars Backström

Avsnitt 8 - Darja Isaksson

Darja Isaksson, som är digital strateg och rådgivare åt bla regeringen, gästar podden. Det blir ett samtal om förutsättningar som lägger grunden för nya smarta tjänster; ett starkt ledarskap, öppen data och vikten av nationell skalbarhet.

Lyssna på avsnitt 8

Ann-Sofie Hermansson

Avsnitt 7 - Ann-Sofie Hermansson

Trots att Göteborg går som tåget ska staden växla upp. Det skall byggas för 1000 miljarder fram till 2035. Lars Backström träffar Ann-Sofie Hermansson som är ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg. Det blir ett samtal om kollektivtrafiken ur ett demokratiskt perspektiv, Göteborg som bilbyggarstad och utmaningarna som följer när staden står inför ett sällan skådat utvecklingssprång.

Lyssna på avsnitt 7

Micco Grönholm och Lars Backström

Avsnitt 6 - "Kollektivtrafiken är som tablåstyrd TV"

När Micco Grönholm, Head of Future i Helsingborg stad, gästar podden jämför han kollektivtrafiken med tablåstyrd TV och ställer frågan: Måste framtidens kollektivtrafik bygga på linjer och tidtabeller? 

Lyssna på avsnitt 6

Jerker Lindsten och Lars Backström

Avsnitt 5 - Framtidens betalsätt

Västtrafiks betalsystem har väckt starka känslor genom åren. Lars Backström har bjudit in Jerker Lindsten för ett samtal om framtidens betallösningar. Du får en hint om vart Västtrafik är på väg.

Lyssna på avsnitt 5

Sara Larssoon Bernhardt och Lars Backström

Avsnitt 4 - Sociala medier

Vad händer när drevet går? Har Facebook påverkat det amerikanska valet? Lars Backström har många frågor och funderingar kring kundmötet på nätet. Sarah Larsson Bernhardt, expert på digitalisering och sociala medier, finns på plats och ger sin syn på saken!

Lyssna på avsnitt 4

Lars Backström, Annette Vejen Tellevi och Jan Jörnmark

Avsnitt 3 - Blandstad

Under de kommande 20 åren ska det byggas för hisnande 1 000 miljarder kronor i Göteborgsregionen. I det här avsnittet har Lars Backström bjudit in Annette Vejen Tellevi, arkitekt och en av samordnarna för Yimby Gbg och Jan Jörnmark, debattör, författare och docent i ekonomisk historia.

Lyssna på avsnitt 3

Åsa Minoz, Peter Alguren, Charlie Hedström och Lars Backström

Avsnitt 2 - Delningsekonomi

Delningsekonomin bygger på att skapa värde ur outnyttjade resurser. Om det här och mycket mer samtalar Lars Backström med Åsa Minoz, innovation- och delningsekonomiexpert på ModigMinoz, Peter Algurén vd på Sunfleet och Charlie Hedström vd på AirDine.

Lyssna på avsnitt 2

Johan Trouvé och Lars Backström

Avsnitt 1 - Johan Trouvé

I det här avsnittet av Nästa hållplats pratar Lars Backström och Johan Trouvé, VD för Västsvenska Handelskammaren om hur städer kan bli platser för möten, lek och trygghet - som till exempel i kanadensiska Vancouver.

Lyssna på avsnitt 1

Vi använder cookies för att förbättra din kundupplevelse. Om Cookies