
Klockan är strax efter 12 och Alberto Ruiz och hans kollega Monika Svensson har precis satt sig i trygghetsvärdarnas tjänstebil och rullat ut från garaget. Dagens första tur går mot Frölunda Torg. I dag ska de röra sig i Storgöteborg fram till att passet slutar elva timmar senare.
En stor del av jobbet handlar om att prata med människor. Vissa frågar efter vägen medan andra bara vill prata om vädret.
– Vi märker att folk tycker att det är skönt att vi finns där och att vi kan hjälpa till och svara på frågor, säger Alberto.
Tidigare arbetade Alberto som tågvärd. När Västtrafik för ett drygt år sedan skulle införa trygghetsvärdar på prov blev Alberto en av de sex första personerna att bli utvald till uppdraget. När trygghetsvärdarna skulle bli ett permanent inslag i kollektivtrafiken valde Alberto att fortsätta med det.
– Det är ett lite friare jobb. Jag gillar att vara ute på fältet och se olika miljöer och träffa olika sorters människor.
Iklädd blå keps med Västtrafiks logga rör sig Alberto vant i och omkring kollektivtrafiken och resecentrumen.
– Fler och fler känner igen oss nu. Vissa kommer fortfarande fram och undrar vilka vi är och en del tror att vi är kontrollanter. Men vi kollar aldrig biljetter utan finns här för att skapa trygghet.
Under pandemin har trygghetsvärdarnas arbetsuppgifter utökats till att även förhindra trängsel ombord på fordonen.
– När vi säger till någon att lämna plats eller be dem att ta nästa buss är det för att vi vill deras bästa. Det är inte för att vara jobbiga. Vi vill att alla ska få en tryggare resa, säger Alberto.
I sitt jobb möter Alberto och hans kollegor dagligen mängder med människor och han menar att det är viktigt att kunna kommunicera med alla.
– Det kan vara unga och äldre, nyktra och onyktra. Det är bra om man kan läsa lite mellan raderna och förutse saker som kan skapa otrygghet. Ofta kan vi klara av en situation med ett trevligt snack, men ibland behöver vi kalla på väktare eller polis.
En vanlig arbetsdag kan innebära en hel del jobbiga situationer där han och hans kollegor får lyssna till tunga historier.
– Vi möter många personer som är i ett missbruk och det kan vara utmanande att höra om deras problem och bekymmer. Men vi kollegor kan få stöd från varandra och prata om det.
Men det finns även många lyckliga slut. Alberto minns en särskild händelse som han är väldigt nöjd med. En kväll träffade de på en förvirrad äldre man som inte riktigt visste var han var.
– Vi lyckades med hjälp av polisen ta reda på var han bodde och åkte med honom hem och såg till att han kom in i tryggheten. Det kändes som att vi gjorde en väldigt viktig gärning då.
Alberto Ruiz
Ålder: 31.
Bor: Alingsås.
Familj: Fru och två barn, ett och tre år gamla.
Arbete: Trygghetsvärd anställd av Securitas.
Egenskaper för att vara en bra trygghetsvärd: Ha lätt för att anpassa sig till olika situationer och miljöer och vara bra på att kommunicera.
Intressen: Vara ute i naturen. Jag gillar att röra på mig och spelar gärna fotboll och volleyboll.
Så beskriver jag mig själv: Öppen, ärlig, gästvänlig, glad och social. Och jag är inte rädd för att ta tuffa beslut.
Vad är en trygghetsvärd?
Idag har vi ett 40-tal trygghetsvärdar som arbetar i kollektivtrafiken under olika tider och dagar. Trygghetsvärdarna ska skapa trygghet genom synlighet och kommunikation och kan förebygga situationer som ombordpersonal och resenärer upplever som otrygga. Under pandemin arbetar de även med hantering av trängsel. De rör sig i hela regionen och utgår framförallt från Göteborg, men mindre arbetsgrupper med fokus på trängsel utgår även från Borås, Uddevalla och Skövde. Trygghetsvärdarna har inga befogenheter att aktivt ingripa i situationer, men har direktkontakt med både polisen och Securitas om de behöver assistans.
- Publicerad 2021-03-29