Hållplats: Alingsåsterminalen

Alingsås är känt för sin kafékultur och här finns fika för alla smaker. Inte långt från stationen ligger också Alingsås Kulturhus. Här finns både en konsthall med samtidsutställningar och ett museum med samlingar om alingsåsarnas historia. För den skateintresserade finns det i Alingsås även en 2 000 kvadratmeter stor skatepark och för den som vill ta det lite lugnare är stadsparken Plantaget en perfekt plats. 

Foto: Alingsås kommun.

Hållplats: Brobacka korsväg

I Brobacka naturreservat finns ett av Sveriges mest imponerande jättegrytsfält från inlandsisen. Av de 40-tal grytorna är den största 18 meter i diameter. Genom hela reservatet finns en vandringsled med en vacker utsiktsplattform. Tvärs över sjön ligger Brudsängen med ”nålsögat” – en sägenomspunnen klippformation och klipphylla.

Foto: Emil Fagander.

Hållplats: Anten

Under sommaren körs de gamla tågen på Anten-Gräfsnäs Järnväg. Tåget drivs av nästan 100 år gamla ånglok och den 12 kilometer långa sträckan bjuder på en naturskön miljö med utsikt över sjön Anten. På stationsområdet finns museum, café, järnvägspark och stationshus. Åker du med tåget till Gräfsnäs går det att hoppa på buss 560 där igen.

Foto: Yvonne Emanuelsson

Hållplats: Höglunda

Slottet i Gräfsnäsparken byggdes på 1550-talet. Efter att ha eldhärjats ett flertal gånger har det förfallit och i dag återstår en ruin – men med en intressant historia. Parken erbjuder stora gräsytor för picknick och en strand med badmöjligheter. Här finns också restaurang och hembygdsmuseum. Håll utkik efter olika evenemang, som riddarspel och veteranbilsträffar.

Foto: Alingsås kommun.

Hållplats: Sollebrunns busstation

I Sollebrunn finns en bensinmack från 50-talet bevarad. Här kan du uppleva bensinstationshistoria med allt vad det innebär av gamla bruksföremål och hur bensinhandeln var förr. Macken går att besöka och beskåda utifrån när som helst, men för att få gå in behöver man ringa och boka tid för visning.  

Foto: Barbro/walkaboutsweden.wordpress.com

  • Publicerad 2022-06-20
Vi använder cookies för att förbättra din kundupplevelse. Om Cookies