Vi stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. Vänligen använd en annan webbläsare. 

Microsoft har ersätt Internet Explorer med webbläsaren Edge

Trots att resandet minskat med 40 procent jämfört med samma period förra året, uppstår fortfarande trängsel på vissa linjer under rusningstid. En sträcka som är särskilt ansträngd är den mellan Kortedala och centrala Göteborg. I våras sattes en direktbuss in på sträckan men togs bort då få resenärer reste med linjen.

Nu testas en ny lösning med en ny tillfällig linje under rusningstid. Linjer kommer köra mellan Aprilgatan, Gamlestads Torg och Redbergsplatsen, vilket är stora knutpunkter med många spårvagnar, bussar och tåg att byta till.

– Vårt fulla fokus ligger på att hitta lösningar inom de områden där vi ser att vi har problem med trängsel. Just nu har vi fokus på nordöstra Göteborg och nya trafikupplägg med både buss och förstärkt spårvagnstrafik där, säger Sara Ihrlund, enhetschef leverans på Västtrafik.

Avgång var sjunde minut

Bussen kommer avgå var sjunde minut, börja tidigare på morgonen och stanna på fler hållplatser än den förra bussen. Den blir ett alternativ för de som vill undvika trängsel på spårvagnarna mellan Kortedala och centrala Göteborg.

Att låta bussen köra hela vägen in i centrala Göteborg är inte ett alternativ då det från och med december kommer att byggas ännu mer runt centralstationen och det blir trängre på vägarna.

Från Gamlestans Torg och Redbergsplatsen finns flera goda bytesmöjligheter beroende på vart ditt slutmål är.

Drygt 20 nya bussar 

I december får Västtrafik tillgång till drygt 20 extra bussar i samband med att nya trafikavtal träder i kraft och äldre bussar ersätts med nya. Några av bussarna kommer att användas till den nya linjen till och från Kortedala och resterande till att förstärka trafik i Göteborgsområdet, för att motverka trängsel.

Mer spårvagnstrafik

Trängsel förekommer även på spårvagnarna från Angered under rusningstid. Vi har tillsammans med Göteborgs Spårvägar nu hittat en lösning för att sätta in fler spårvagnar mellan kl. 06:30-07:00 på linjerna 4, 6, 7, 8, 9 och 11. Det innebär att man kör med alla spårvagnar som går mellan klockan 06:30 och 09:30. Förhoppningen är att fler resenärer ska kunna sprida ut sitt resande från Kortedala och Angered under morgonen.

– Vi behöver fortfarande hjälpas åt och följa uppmaningarna från myndigheter. För de som inte har någon möjlighet att ta sig fram på andra sätt än med kollektivtrafiken och inte kan arbeta hemifrån är det naturligtvis extra svårt och det är för dem vi sätter in dessa åtgärder, säger Sara Ihrlund.

Sök och planera din resa i vår app Västtrafik To Go eller här på webben i vår reseplanerare. Du kan även ringa vår Kundservice på telefon 077-141 43 00.

Publicerad 2020-11-26