Vi stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. Vänligen använd en annan webbläsare. 

Microsoft har ersätt Internet Explorer med webbläsaren Edge

I samband med tidtabellsskiftet den 13 december byter Gul, Rosa och Blå express både namn och utseende. Med enhetliga namn och ny design ska det bli enklare att resa kollektivt och välja rätt linje. 

- Expressbussarnas syfte är att vara en snabb länk mellan yttre områden och centrala bytespunkter. I det nya designkonceptet blev förkortningen av express X. Vi förstår att det kan kännas som en stor förändring för resenärerna såhär i början, men vi tror och hoppas att man snabbt vänjer sig. Arbetet är ett led i arbetet med att utveckla kollektivtrafiken och göra det enklare och tydligare för resenärerna. Expresserna kommer alltså fortfarande att gå men med nya namn, säger Mikael Olsson, chef för trafikfrågor, Västtrafik.

Ny design

För att resenärer lätt och snabbt ska kunna identifiera en expressbuss vid ett byte på en större hållplats kommer bussarna att bli rosa framtill. Färgen kommer även att gå igen på de digitala skyltarna vid hållplatser. 

Resterande expressbussars namn och utseende ändras i samband med nya trafikavtal. Arbetet förväntas vara helt klart 2026.

Även Västtrafiks stomlinjebussar kommer få ny, enhetlig design som ska göra dem lättare att känna igen. Bussarna blir gröna framtill på motsvarande sätt som expressbussarna blir rosa. Bussar på några linjer har redan börjat bytas ut, bland annat på linje 16. 

- Enhetliga namn och designer kommer göra det enklare att resa och hitta rätt, både för vana och nya resenärer, säger Mikael Olsson.

Publicerad 2020-10-28