Nu börjar tystare och renare bussar att rulla i Göteborg. Västtrafiks hittills största lansering av elbussar innebär att linjerna 59, 60 och 62 under hösten blir elektriska.

- Nu tar vi nästa steg mot en buller- och utsläppsfri stadstrafik. Västtrafik storsatsar på att elektrifiera stadstrafiken och nu står Göteborg på tur. Jag är övertygade om att de här elbussarna kommer göra stor skillnad i många göteborgares vardag, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande i Västtrafik.

Västtrafiks mål är att all stadstrafik i Västsverige ska vara eldriven innan år 2030. I år börjar totalt 60 elbussar att rulla på flera orter runt om i regionen och under 2020 kommer ytterligare cirka 170 stycken i trafik. Västtrafik blir då störst i Sverige på elbussar.

Bättre för resenärer och förare

Bussarna är tillverkade av Volvo Bussar och kommer att köras av Västtrafiks partnerföretag GS Buss.

- Vi är glada att kunna erbjuda moderna och bekväma bussar för våra resenärer. Vi tror att både passagerare och boende nära linjerna kommer att upptäcka att elbussarna är mycket tystare än tidigare modeller. Samtidigt får våra förare en bättre arbetsmiljö, säger Dan Paulström, affärsområdeschef GS Buss.

Fakta elbussarna i Göteborg:
Bussarna är byggda av Volvo Bussar och modellen heter 7900e. De helt eldrivna bussarna kommer att levereras successivt under hösten och köra linjerna 59, 60 och 62. De laddas med grön el i depå och vid ändhållplatser. Bussarna har bättre utrymmen för rullstolar och barnvagnar än dagens bussar.

 

Elbussar i Göteborg

Publicerad 2019-10-03
Vi använder cookies för att förbättra din kundupplevelse. Om Cookies