nov
28
  • Nyhetsarkiv
  • /
  • Stenpiren resecentrum vinnare av sienapriset 2017
nov
28

Stenpiren resecentrum vann Sienapriset 2017

Stenpiren resecentrum i Göteborg har vunnit Sienapriset 2017, Sveriges arkitekters pris för bästa landskapsarkitekturprojekt. Ev av anledningarna är att Stenpiren resecentrum bidrar till utveckling av en tidigare otillgänglig stadsdel. 

Juryns motivering  

”I Göteborgs fortsatta arbete att göra älven tillgänglig för alla och utveckla stadens rum har det nya resecentrumet vid Stenpiren fått sin tydliga karaktär. Platsens gestaltning möter stadslandskapet och skalan i det stora vattenrummet balanseras med väl avvägda tillägg. En komplex situation har fått ett självklart och enkelt svar och är genomförd ner i minsta detalj.”

Bakom Stenpiren Resecentrum står Sweco Architects och Göteborg Stad. Västtrafik var beställare av byggnaden.

Andra priset för Stenpiren

Det är andra gången Stenpiren Resecentrum prisas. Redan under byggtiden belönades Stenpiren Resecentrum med Future Transport Awards. Stenpiren Resecentrum ligger på Stenpiren utanför Skeppsbroplatsen i Göteborg. Bygget började 2014 och den i februari 2016 stod den nya knutpunkten klar för invigning. Resecentrumet är en del i den nya stadsutvecklingen vid Södra Älvstranden, där en hel stadsdel ska utvecklas med bostäder, verksamheter och mötesplatser.

Fakta om Sienapriset

Sienapriset har delats ut av Sveriges Arkitekter sedan 1987 och går till ett nyligen färdigställt verk och dess arkitekt.

Priset består av en relief som fästs på projektet. Dessutom får arkitekten en tre dagars studieresa till Siena i Toscana. 

Publicerad 2017-11-30
Vi använder cookies för att förbättra din kundupplevelse. Om Cookies