Sedan mars 2020 har resenärer inte kunnat gå på genom bussarnas och spårvagnarnas främre dörrar. Även de främre sätena har varit avstängda. I våras påbörjades ett arbete med att öppna framdörrarna i regionen, men arbetet fick sättas på paus på grund av pandemin. Nu återupptas arbetet. Öppningen av bussarnas och spårvagnarnas framdörrar sker stegvis under oktober.

Påstigning fram i Göteborg

I många år har resenärer kunnat gå på genom vilken dörr som helst på bussarna i Göteborg. I samband med att framdörrarna öppnas införs även obligatorisk påstigning fram. Det innebär att du som resenär går på fram och visar sin biljett, precis som på bussarna i övriga regionen. Det kommer finnas information på de bussar där framdörren har återöppnats och som hjälp kommer det att finnas värdar ute i trafiken som stöttar vid på- och avstigning.

Undantag för flera bussar i centrum

De nya direktiven gäller på de flesta busslinjer i Göteborg, med undantag för linjer där det är så högt resande att det skulle stoppa upp trafiken om alla gick på genom framdörren. Följande linjer är undantagna: 16, 16X, 17, 18, 19, 25, 50, 52, 58, 59 och 60, 62.

Eftersom genomförandet sker stegvis kommer det under en övergångsperiod vara extra viktigt att vara uppmärksam på vad som gäller på den linjen man reser med.

Publicerad 2021-09-27
Vi använder cookies för att förbättra din kundupplevelse. Om Cookies