Hantering av skolkort

Vid utdelning av skolkort

Guiden till ditt skolkort är en guide som du kan skriva ut och ge till eleven.

Skolkortet är personlig och får inte lånas ut. Det är bra om elevens namn står skrivet på kortets baksida vid en eventuell biljettkontroll.

Aktiva skolkort

Du kan hitta och administrera aktiva skolkort på startsidan i Skolportalen under Elever och kort. Tänk på att gå in på den enhet och det läsår där beställningen lades för att hitta rätt kort.

Avsluta skolkort

I Skolportalen kan du enkelt avsluta aktiva läsårskort:

 • Du hittar funktionen att avsluta läsårskort redan på startsidan.
 • Genom att välja knappen Avsluta under Hantera befintliga biljetter kan du skriva in kortnumret på 15 siffror och välja att avsluta önskat kort.

Alternativt:

 • Du kan söka efter kortet under Elever och
 • Trycka på förstoringsglaset under Hantera.
 • Välja Kort och biljetter.
 • Välja att avsluta önskat kort genom att klicka på papperskorgen.

När du avslutar ett läsårskort spärras samtliga produkter som finns på kortet. Exempelvis, om det finns en läsårsbiljett och en fritidsladdning på kortet spärras båda produkterna när du väljer att avsluta kortet.

Ersätta skolbiljett

I Skolportalen kan du enkelt spärra och ersätta ett läsårskort:

 • Du hittar funktionen att ersätta läsårskort redan på startsidan.
 • Genom att välja knappen Ersätta under Hantera befintliga biljetter kan du skriva in kortnumret på 15 siffror och välja att spärra och ersätta önskat kort.

Alternativt:

 • Du kan söka efter kortet under Elever och kort.
 • Trycka på förstoringsglaset under Hantera.
 • Välja Kort och biljetter
 • Välja att ersätta önskat kort genom att klicka på pilarna.

När du ersätter ett kort har du tre alternativ att välja mellan:

Defekt skolkort

Ett defekt skolkort är ett kort som har varit trasigt från produktion och har aldrig gått att stämpla. Det kostar ingenting att ersätta ett defekt skolkort. När du ersätter ett defekt skolkort skickas ett Tillfälligt skolkort med utan extra kostnad till den enhet som står som mottagare i Skolportalen.

Borttappat eller stulet skolkort

Ett borttappat eller stulet skolkort har kommit bort efter att eleven har mottagit kortet. Det kostar 50 kronor att ersätta ett borttappat eller stulet skolkort.

Trasigt skolkort

Ett trasigt skolkort är ett kort som är skadat efter att eleven har mottagit kortet. Det kostar 50 kronor att ersätta ett trasigt skolkort.

Borttappat eller stulet skolkort

Eleven tar kontakt med skolan om eleven har tappat eller fått sitt skolkort stulet. Eleven kan få ett Tillfälligt skolkort giltig i sju eller tolv dagar i väntan på ett nytt skolkort. Det är skolan eller kommunen som tillhandhåller Tillfälliga skolkort.

Om en elev som går grundskolan har tappat eller fått sitt skolkort stulet får eleven resa första turen till skolan utan giltigt färdbevis. Om en elev som går i gymnasiet har tappat eller fått sitt skolkort stulet är eleven själv skyldig att betala sin resa till och från skolan.

Trasigt skolkort

Eleven tar kontakt med skolan om elevens skolkort inte fungerar. Eleven kan få ett Tillfälligt skolkort giltig i sju eller tolv dagar i väntan på ett nytt skolkort. Det är skolan eller kommunen som tillhandhåller Tillfälligt skolkort.

Om en elev som går grundskolan har ett trasigt skolkort får eleven resa första turen till skolan utan giltigt färdbevis. Om en elev som går i gymnasiet har ett trasigt skolkort är eleven själv skyldig att betala sin resa till och från skolan.

Glömt skolkortet

Om en elev som går i grundskolan har glömt sitt skolkort hemma får eleven resa första turen till skolan utan giltigt färdbevis. Eleven tar kontakt med skolan om eleven har glömt kortet hemma och får en enkelbiljett för hemresan.

Om en elev som går i gymnasiet har glömt sitt skolkort hemma är eleven skyldig att själv betala sin resa till och från skolan.

Överblivna skolkort

Överblivna läsårskort från tidigare läsår återvinns i plaståtervinningen.

Vi använder cookies för att förbättra din kundupplevelse. Om Cookies