Vi stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. Vänligen använd en annan webbläsare. 

Microsoft har ersätt Internet Explorer med webbläsaren Edge

Tågstädaren Betty ombord på ett av våra tåg.

När de flesta andra har ätit färdigt sin middag och börjat varva ner efter dagens jobb sätter sig Betty Hallberg på tåget från Nol och åker in till Göteborgs centralstation. Väl där kliver hon på nästa tåg som också är hennes arbetsplats, Västtrafiks pendeltåg.

– Jag älskar mitt jobb och är jättestolt över det. Jag anstränger mig verkligen och gör det grundligt. Gruppledarna säger alltid att jag har städat bra och jag får uppskattning för det, säger Betty.

Hon arbetar sju dagar i sträck och är sedan ledig i sju dagar. Hon börjar klockan 20 och slutar olika tider beroende på vilken dag det är, men det brukar bli någon gång mellan 5 och 6:30 på morgonen.

– När jag kommer hem sover jag. Och jag sover på dagen när jag är ledig också. Mina kollegor säger att jag ska ställa om, men jag har provat och det går inte. Jag kan inte sova på natten – då är jag pigg.

Under ett arbetspass hjälps hon och en eller två kollegor åt att städa. En tar toaletterna medan en annan plockar skräp, dammar och torkar. Moppningen hjälps de åt med från olika ändar av tåget och möts sedan på mitten.

– Det är ett hårt jobb men vi hjälper varandra. Under vintern när det har varit kallt och det är saltat på gatorna kommer det in salt i tåget. Även om vi har moppat blir det vitt igen när det torkar. Då får vi moppa igen och igen och byta moppgarn hela tiden.

Under ett pass städar de oftast mellan 13 och 17 tåg. Pandemin har gjort att inte lika många tar sig in till krogen på fredagar och lördagar, men tidigare var de passen extra tuffa för Betty och hennes kollegor.

– Det var en del spyor och utspillda ölburkar. Det är inte roligt. Det är skönt att det är lite lugnare nu, men det är mycket skräp ändå: snorpapper mellan sätena, snus på väggarna, tuggummi på golvet och klotter på toaletterna. Jag förstår inte varför. Ibland undrar jag om människor tycker att det är roligt att göra dumheter.

Betty arbetar alltid med engångshandskar som hon byter ofta, och numera även med munskydd.

– När det är pandemi är det inte särskilt roligt att behöva hantera folks snor och spott. Det kan ju vara farligt för oss. Men jobbet är viktigt! Om jag var resenär och tåget var smutsigt skulle jag bli missnöjd. Vi måste hålla dem rena för att resenärerna ska vilja komma tillbaka och känna sig trygga.

Innan Betty kom till Sverige arbetade hon i 28 år på kontor i Filippinerna och i år firar hon tioårsjubileum som tågstädare på västsvenska pendeltåg.  

– Det var roligt att börja jobba med något som var helt nytt för mig. När man går till jobbet måste man vara glad och positiv. Om man börjar veckan glad, slutar man veckan glad. Även om jag känner mig fysiskt trött är jag inte psykiskt trött om jag är glad.

Och hon har en uppmaning till resenärerna som skulle göra henne ännu gladare: 

– Snälla, hjälp oss att hålla rent och släng skräpet i papperskorgarna!

 

Betty Hallberg

Ålder: 63.
Bor: Nol.
Familj: Man.
Arbete: Tågstädare anställd av Sodexo.
Egenskaper för att vara en bra tågstädare: Man behöver vara snabb och noggrann. Det får inte bli slarvigt gjort bara för att man skyndar sig.
Intressen: Baka, laga mat och trädgårdsarbete.
Så beskriver jag mig själv: Glad, positiv och hjälpsam.

  • Publicerad 2021-04-20