Vi stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. Vänligen använd en annan webbläsare. 

Microsoft har ersätt Internet Explorer med webbläsaren Edge

Vare sig det är snålblåst och regnar småspik, eller en varm och solig julidag kör båten M/S Carl Wilhelmsson mellan Lysekil och Fiskebäckskil. Ombord är det inte sällan däcksman Carolina Johansson som håller ställningarna. Dagligen möter hon resenärer, svarar på frågor och ser till att resan går så smidigt som möjligt. Och Carolina – hon stormtrivs på sin flytande arbetsplats.

– Jag har det bästa jobbet, säger hon glatt.

Van vid vatten

Men att Carolina skulle bli däcksman har inte alltid varit en självklarhet. I början av pandemin stod hon, som många andra, utan jobb.

– Att jag blev däcksman är egentligen en slump. Jag skulle besöka en vän och under färjeturen dit började jag prata med en från personalen. Då visade det sig att de behövde sommarpersonal.

Sagt och gjort, Carolina blev däcksman den sommaren – och när hösten kom blev hon kvar. Att vara ute på sjön är inget nytt för Carolina. Som uppvuxen på Skaftö och med flera års erfarenhet som stewardess på ett stort rederi är hon van vid havet. Men så är det inte för alla.

– Vissa blir nervösa när det gungar på båten. Men då gäller det att behålla sitt lugn och utstråla stabilitet inför passagerarna. Lite som en flygvärdinna när det är turbulens på flygplanet, säger Carolina.

När det stormar rejält till havs ställs turerna in.

– Då är det oftast bara några timmar det handlar om, tills det har lugnat ner sig och vi kan genomföra turen säkert.

Mycket i arbetet handlar om säkerhet – Carolina ansvarar bland annat för att räkna passagerare ombord inför varje avfärd. Det är också viktigt att hålla båten ren och snygg.

– När solen tittar fram och Gullmarn ligger blank spolar jag däck och rutor.

Säsongen påverkar

Året runt möter Carolina olika typer av resenärer som åker mellan Lysekil och Fiskebäckskil.

– Under vinterhalvåret är det mest pendlare som tar båten till och från jobbet. På sommaren är det många turister och semesterfirare. Det är väldigt viktigt att vara serviceinriktad och hjälpsam som däcksman.

En av sakerna som Carolina värderar högt i sitt arbete är friheten.

– I och med att jag jobbar ensam bestämmer jag mycket över mitt arbetspass själv. Jag kan välja om jag vill vara inne eller ute på däck, och hur jag lägger upp det. En härlig bonus är att vi ibland ser tumlare och sälar!

Carolina Johansson

Ålder: 54.
Bor: Skaftö.
Familj: Enastående!
Arbete: Däcksman på Dejlig Cruise.
Egenskaper för att vara en bra däcksman: Trevlig, positiv, serviceinriktad.
Så beskriver jag mig själv: Lättsam och glad.

  • Publicerad 2022-06-20