Vi stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. Vänligen använd en annan webbläsare. 

Microsoft har ersätt Internet Explorer med webbläsaren Edge

Kajvärden Elin står i skärgårdsmiljö, tittar in i kameran. I bakgrunden syns båtar som ligger till kaj.

Vågorna krusar sig kring skärgårdsbåten Ylva som ligger förtöjd vid kajen på Saltholmen. Kajvärden Elin Gustafsson har precis kommit hit och inleder arbetspasset med att hälsa på kollegorna. Det ser ut att bli en solig dag. Då kan kajvärdarna göra sig redo för ett högt besökstryck.

– Det går inte att förbereda våra arbetsdagar en vecka innan eller uppskatta hur många som kommer hit, det beror helt på vädret. Men speciella dagar som midsommarafton vet vi förstås att det blir mycket folk, säger Elin, som precis har tagit studenten från Öckerö seglande gymnasieskola och gör sin andra sommar som kajvärd.

Likt sommaren 2020 jobbar det mellan två och fyra kajvärdar på Saltholmen från juni till augusti för att förebygga trängsel. Från Saltholmen går skärgårdsbåtarna till populära öar som Styrsö och Brännö.

Många olika arbetsuppgifter

Varje dag från klockan nio på morgonen till halv åtta på kvällen ser Elin och hennes kollegor till att allting flyter på vid kajen. De räknar människor som står i kö, påminner om att hålla avstånd och finns tillgängliga för frågor.

– Som kajvärd behöver man vara alert. I går delade jag upp en kö i två eftersom det sattes in en extrabåt för en tur. Då fick jag svara på jättemånga frågor om vad som hände. Jag dubbelkollade läget med personer som såg lite vilsna ut, berättar Elin och fortsätter:

– Att få träffa resenärerna är det bästa med jobbet. Oftast är det bra stämning här, folk är glada när det är fint väder och de ska få åka ut och bada.

Om det är lite folk på kajen fungerar Elin som ”extra däcksman” och hjälper till ombord på båtarna. Då assisterar hon ordinarie däcksman när landgången ska på och av, kollar maskinrummet så att allting där funkar som det ska, städar och räknar passagerare.

Bra saker att tänka på

Kajvärdarna finns till för att göra resandet både säkert och smidigt, men det finns några saker som resenärerna kan göra för att underlätta.

– Tänk på att inte resa i rusningstrafik när de som bor ute på öarna måste pendla till sina jobb. Blir det fullt ombord på en båt kommer det en extrabåt, så man behöver inte bli stressad. Sedan måste alla tänka på att hålla avstånd såklart, men det tycker jag faktiskt att de flesta har blivit bättre på, säger Elin.

Även du som inte har någon koll på Göteborgs skärgård kan hemestra med skärgårdsbåtarna i sommar – kajvärdarna berättar med glädje om sina guldkorn.

– Jag tipsar gärna resenärerna om Donsö, dit har jag åkt många gånger eftersom jag har släktingar där. Vill man bada är Vrångö och Styrsö Bratten två bra resmål, där finns det restauranger också. Men alla öarna är fina, säger Elin.

Elins bästa sommartips:

  • Det är smidigt att ta sig ut i skärgården, du kan åka på samma biljett hela vägen från centrum ut på havet.
  • 282-linjen mot Brännö-Husvik är en bra tur för den som vill njuta av själva resan till utflyktsmålet också.
  • Medan du väntar på båten finns det både restauranger och glasskiosk på Saltholmen. Här kan du även bada från klipporna.
  • Publicerad 2021-06-22