Vi stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. Vänligen använd en annan webbläsare. 

Microsoft har ersätt Internet Explorer med webbläsaren Edge

Elionor står framför sin vita skåpbil och blickar in i kameran.

Elionor hoppar in i sin skåpbil som är lastad med verktyg och städutrustning, sätter på musik och kör mot nästa hållplats längs 97:ans busslinje mot Fiskebäck. Klockan är strax efter åtta på morgonen och på sätet bredvid sig har hon dagens lista över hållplatser att besöka. Hon har precis betat av kuren nära Sikgatan som behövde en invändig tvätt.

– Det vi oftast måste ta hand om är klotter och skräp, men flera gånger i veckan händer det att en hållplats fått en eller flera glasrutor krossade. De flesta arbetsuppgifter löser jag på egen hand, men när jag ska sopa upp krossat glas och nya rutor ska monteras ringer jag en kollega så att vi kan hjälpas åt, för glaset är ganska tungt, säger Elionor.

Året runt, varje dag åker reparatörer som Elionor runt till hållplatser i Göteborg med omnejd för att se till att de är i gott skick. Hållplatserna tvättas, städas, klottersaneras och repareras. Förutom att följa en lista med rullande arbetsuppgifter åtgärdas även saker som resenärer felanmält.

– Som reparatör behöver man vara påhittig och ha en vilja att förbättra saker. Påhittigheten är nog den viktigaste egenskapen. Om jag ska byta ut en trasig bänk som sitter fast med en rostig skruv måste jag hitta på idéer för att få loss den så att jag faktiskt kan utföra mitt arbete, förklarar Elionor.

Elionor har jobbat som reparatör sedan 2018. Först var hon timanställd i en resurspool där en av uppgifterna var att rensa bort glasrester från hållplatskurer som förvarades på ett lager. Elionors nuvarande chef såg hennes arbete i poolen och frågade om hon ville testa på rollen som reparatör ”ute på fält”. Först som timanställd, och sedan på heltid.

Sedan dess har Elionor trotsat spöregn och snöslask och gett sig ut – med målet att resenärerna ska kunna ta skydd från väder och vind vid en hel och ren hållplats.

– Jag älskar att jobba utomhus. Jag får frisk luft varje arbetspass, och är det en solig sommardag kan jag passa på att bada någonstans längs min tur när jag tar rast, säger Elionor och fortsätter:

– Dessutom tycker jag om att köra runt i och utanför Göteborg. Även om jag bara åker till olika hållplatser hittar jag väldigt fina ställen längs vägen som jag aldrig hade kommit till annars. Det finns bland annat en sjö i Kode som är ”top notch”, där brukar jag ta ett rastdopp ibland. Jag skulle välja det här jobbet framför kontor alla dagar i veckan.

Även om Elionor stöter på resenärer under sina rundor tror hon inte att så många tänker på att någon faktiskt tar hand om hållplatserna.

– Om fler tänkte på det kanske de hade siktat på papperskorgen istället för marken bredvid när de ska slänga sitt skräp, säger hon och skrattar till.

 

Elionor Sidibeh

Ålder: 29.
Bor: Bergsjön.
Familj: Gift, två barn och en bonusson.
Arbete: Reparatör på GS Trafikantservice.
Egenskaper för att vara en bra reparatör: Påhittig och lösningsorienterad.
Så beskriver jag mig själv: Ganska snäll och framåt. Säger ofta som det är.

  • Publicerad 2021-05-12