Båt ute på havet med klippor i förgrunden, solen skiner.

281 Vrångö-Saltholmen

(Stenpiren)–Saltholmen–Asperö Östra–Köpstadsö–Styrsö Bratten–Styrsö Skäret–Donsö–Vrångö

Från Saltholmen (och ibland även från Stenpiren) går flera olika båtlinjer som du lätt tar dig ut i Göteborgs södra skärgård med. Väljer du linje 281 kan du bland annat göra stopp på Styrsö, Donsö och Vrångö för att strosa omkring på de bilfria öarna längs charmiga gator mellan med gamla trähusen. Här finns även fina vandringsslingor och bad från både klippor och sandstränder. På Styrsö ligger Café Öberska, som erbjuder fika, livemusik och boule, och på Donsö hittar du restaurang Isbolaget, som serverar lunch och middag under sommaren.

södra_skärgården_AB7A6802_2016_el.jpg

296 Öckerö-Kalvsund-Framnäs-Grötö

Öckerö färjeläge–Kalvsund–Framnäs–Framnäs–Kalvsund–Grötö färjeläge

Från Öckerö färjeläge går det att ta sig med färja till bland annat Kalvsund och Grötö. Öckerö i sig bjuder bland mycket annat på en promenadslinga utmed havet, en hembygdsgård och en skatepark. På den bilfria ön Kalvsund hittar du vackra badplatser – både klippor och sandstrand. Här finns också utsiktsplatsen ”Valen”. Även på Grötö finns en vacker utsiktsplats och skön natur med lummiga ekar, gräsbevuxna strandängar och klapperstensfält. På öns nordvästra sida finns en handikappvänlig badplats. 

361 Åstol-Rönnäng

Rönnäng–Tjörnekalv–Åstol–Dyrön norra.

Den vulkaniska klippön Åstol är kanske en av Sveriges mest pittoreska skärgårdsöar. Här finns bland annat en saltvattenfylld naturlig klippbassäng med rutschkana och sandbotten. I hamnen hittar du kafé, galleri och rökeri. Med samma färjelinje tar du dig även till grannön Dyrön. Här går en fem kilometer lång vandringsled runt hela ön. Utsikten är magnifik och har du tur kan du få se en skymt av något av öns vilda Mufflonfår. Leden passerar också genom en häftig ravin och det finns flera badplatser längs vägen.

Åstol_MG_7755 -TD 17.JPG

381 Käringön-Gullholmen-Tuvesvik

Tuvesvik–Gullholmen hamnen–Gullholmen piren–Käringön

Tar du färjan till Gullholmen anländer du egentligen till Härmanö. Stora delar av ön består av ett vackert naturreservat med ljunghedar och bad. I hamnen finns en kiosk som tillverkar egna glassrån. En liten bro leder ut till Gullholmen med sin spektakulärt täta bebyggelse. I muséet Skepparhuset från 1893 kan du stiga in i dåtidens miljöer och i den välbevarade Stenstugan finns möbler och husgeråd från samma epok. Längre utåt havet ligger Käringön – 1700-talets fiskarcentrum, som i dag erbjuder bad, natur, restauranger och caféer.  

899 Strömstad-Kosteröarna-Strömstad

Strömstad Norra hamnen–Västra Bryggan, N Koster–Långegärde, S Koster–Ekenäs, S Koster–Kilesand, S Koster.

Kosteröarna är en av de platser i Sverige som har högst antal soltimmar under året. Här finns också landets enda marina nationalpark. Vid Ekenäs ligger Naturum där du hittar utställningar om havet och ett klappakvarium. Du tar dig bäst runt på ön genom att hyra cykel i Ekenäs eller Långegärde. Längre in på Sydkoster ligger upplevelseträdgården Kosters Trädgårdar som erbjuder mat och fika. I närheten finns också öns högsta punkt, Valfjället. Vid Kilesand breder en lång sandstrand ut sig, och på Nordkoster finns flera vandringsslingor och den populära badviken Björnsängen.

VT 2017-201 kosterbåtarna TH 17.jpg

  • Publicerad 2022-06-08
Vi använder cookies för att förbättra din kundupplevelse. Om Cookies