Resa i månljus av Antal Szerb

"Ett oväntat möte med en gammal ungdomsvän väcker minnen av frihet från ungdomsåren till liv."månljus_klar.jpg

Utspelar sig i på en bröllopsresa i Venedig. Maken Mihály lämnar sin nyblivna hustru Erzsi för att utforska Venedigs magiska gränder på egen hand. Ett oväntat möte med en gammal ungdomsvän väcker minnen av frihet från ungdomsåren till liv. Under en fortsatt resa stiger Mihály mer eller mindre omedveten på fel tåg och låter Erzsi åka vidare på egen hand. Det blir början till en lång färd där han konfronteras med ungdomsåren och vännerna som format honom.

Resa i månljus skrevs 1937 och betraktas idag som en klassiker. Antal Szerab var av judisk bakgrund och föddes i Budapest. Han var professor i litteratur och dog i ett koncentrationsläger 1945.

M Train av Patti Smith

"En bok för den som uppskattar bytestiden lika mycket som resorna."

m_train_klar.jpg

Vad har Frida Kahlos säng, Sylvia Plaths Grav och Virginia Woolfs promenadkäpp gemensamt? Alla har de dokumenterats med Patti Smith skakiga polaroidkamera under hennes resor i döda författares, filosofers och konstnärers fotspår. M Train är en fragmentarisk och meditativ reseskildring, där Patti Smith ser tillbaka på platserna hon besökt och livet hon levt. Som en trygg utgångspunkt finns de återkommande beskrivningarna av kaffet hon dricker och böckerna hon läser. En bok för den som uppskattar bytestiden lika mycket som resorna.

Kattens bord av Michael Ondaatje

"En hyllning till livets mångfald, oförutsägbarhet och den fria viljan."

kattens_bord_klar.jpg

Romanen utspelar sig 1954 på passagerarångare “Oronsay”, elvaårige Michael ska ensam resa från Ceylon där han vuxit upp till sitt nya hemland England, Michael finner snart två jämnåriga kamrater. Ombord finns hundratals andra människor: unga, gamla, rika, fattiga, vetenskapsmän, musiker, brottslingar, charmörer och onda. Passagerarångaren blir en Noaks ark där alla språk talas men inte alltid förstås. De tre pojkarna upptäcker vuxenvärlden och sig själva. Det blir en starkt sinnlig, lustfylld, sorgsen och lycklig berättelse, för var och en på skeppet bär åtminstone ett öde – och flera historier.

Kvinnan på tåget av Paula Hawkins

"Ingenting i den här boken är som det ser ut att vara..."

kvinnan_på_tåget_klar.jpg
Varje dag åker Rachel samma pendeltåg. Tåget stannar vid samma ställe för att vänta på signal varje dag och Rachel kollar ut på samma hus och föreställer sig de liv som pågår där. En dag ser hon något som chockerar henne djupt, men ingenting i den här boken är som det ser ut att vara...

Vi älskar råheten med denna thriller, den brutala verkligheten för en som kämpar med alkoholism och de flerdimensionella karaktärerna.

På väg av Jack Kerouac

"Grundritningen till den moderna roadtrip-romanen."

på_väg_klar.jpg

Säg den sökande unga människa som inte har haft en tummad gammal pocketutgåva av den här amerikanska kultklassikern i väskan? Här har vi själva grundritningen till den moderna roadtrip-romanen, historien om den unge Sal och hans kompis Dean som tillsammans liftar från New York till Kalifornien med destination Mexiko. De har ingen tidsplan eller agenda att rätta sig efter och hela världen ligger öppen för deras fötter. Originalversionen censurerades av bokförlaget då den ansågs innehålla alltför osmakliga ämnen som sex och droger, men sedan 2007 kan den avnjutas i originalform och 2016 översattes den även till svenska.

Främlingar på ett tåg av Patricia Highsmith

"Den mörka stämningen leder till den obehagliga känslan att vem som helst kan bli en mördare."

främlingar_på_ett_tåg_klar.jpg

Två män träffas på en tågresa och börjar prata. Deras samtal leder till bekännelsen att de har varsin person i deras närhet som gör deras liv svårare. Guy vill skiljas från sin fru, Bruno avskyr sin far. De skulle rentav vilja mörda dem, och om de utför varandras mord skulle de även ha vattentäta alibin...

Främlingar på ett tåg filmatiserades av Alfred Hitchcock 1951, men filmen skiljer sig till stor del från boken. Den mörka stämningen i Highsmiths thriller leder till den obehagliga känslan att vem som helst kan bli en mördare.

Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne

"En spännande reseskildring  någonstans i gränslandet mellan fantasi och verklighet"

julesverne_test.jpg

Platsen är det sena 1800-talets London. I händelsernas centrum står Phileas Fogg, gentleman och medlem i Reformklubben. Efter att ha provocerats av några andra medlemmar i klubben utbrister han att han minsann ska resa jorden runt på bara 80 dagar, något som vid tidpunkten föreföll närmast otänkbart. Med sin lojale, franske betjänt Jean Passepartout vid sin sida gör han slag i saken. Samtidigt misstänks Fogg för att ha rånat Bank of England på en hisnande summa pengar strax före avresan, varpå den engelske detektiven Fix ger sig av efter honom.

"Jorden runt på 80 dagar" är ett av de klassiska verk som banat väg för genrer som science fiction och steampunk, men är också en spännande reseskildring som äger rum någonstans i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

In i vildmarken av Jon Krakauer

"Skriven med lika delar nyfikenhet och respektfull ömsinthet."

in_i_vildmarken_klar.jpg

När Christopher McCandless hittades död av en jägare i Alaskas vildmark i augusti 1992 stod omvärlden oförstående. Vad hade drivit den tjugotreårige mannen till att lämna sin familj, skänka bort sina materiella ägodelar, elda upp sin bil och ge sig ut på en till synes helt planlös resa, utan så mycket som en karta i packningen?

"Into the wild" är Jon Krakauers hyllade skildring av Christopher McCandless sista månader i livet, skriven med lika delar nyfikenhet och respektfull ömsinthet. 2007 filmatiserades boken, i regi av Sean Penn med soundtrack av rocklegenderna Pearl Jam.

Brooklynfärjans överfärd av Walt Whitman

"Bär Whitmans poesi med dig nästa gång du korsar Göta Älv och begrunda historiens vingslag - och din apassagerare"

brooklynfärjans_överfärd_klar.jpg

På 1800-talet, innan de flertal broar och tunnlar som senare skulle binda ihop Manhattan och Brooklyn, gick Brooklynfärjan i skytteltrafik över East River. USA:s nationalpoet Walt Whitman var oavbrutet fascinerad av denna intensiva båttrafik, människorna ombord och upplevelsen av att kontinuerligt lämna och återkomma till staden. Bär Whitmans poesi med dig nästa gång du korsar Göta Älv och begrunda historiens vingslag - och dina medpassagerare.

  • Publicerad 2022-05-18
Vi använder cookies för att förbättra din kundupplevelse. Om Cookies