Gotaleden, etapp 2 Skatås – Kåsjön

Hållplats: Welandergatan och Åstebo 
Zon A 

Getryggen SkatåsPhoto Credits: Jonas Ingman/Westsweden.comFoto: Jonas Ingman/Westsweden.com 

Vandra mellan sjö och tjärn och upp över berget Getryggen. Väl uppe på Getryggen kan du njuta av den vida utsikten över Göteborg och passa på att ta rast i vindskydd. Slutdestination för den här vandringen är Kåsjöns stora badplats med toaletter och kiosk som är öppen sommartid. Sträckan mellan Skatås friluftsområde och Kåsjön är en del av Gotaleden.  
 
Längd: 10 kilometer  
Höjdskillnad: 153 meter 
Svårighetsgrad: medel  
Tidsåtgång: cirka 2,5 timmar 

Karta och ytterligare information om SkatåsKåsjön

Ramsvikslandet runt

Hållplats: Ramsviksvägen 
Zon C 

image2927c.pngFoto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com

Vandra Ramsvik runt på vidsträckta klippor med havet som utsikt i väster. Klipporna består av röd bohusgranit och skiftar i ljust rosa toner. På östra sidan möts du även av skog och betesmarker. Du passerar också flera fina badplatser längs vägen. Vissa delar av leden är utmanande med nivåskillnader och hällar. Här både startar och avslutar du vid hållplats Ramsviksvägen, en kilometer från vandringsledens start.  

Längd: 14 km  
Höjd: 47 m  
Svårighetsgrad: Utmanande  
Tidsåtgång: cirka 5-6 timmar 

Karta och vidare information Ramsvikslandet runt 

Pilgrimsleden, Storås – Jennylund

Hållplats: Angered centrum och Bohus station 
Zon A och B 
 Pilgrimsleden, Storås – JennylundFoto: Jonas Ingman/westsweden.com

Mellan hållplatserna Angered centrum och Bohus station vandrar du över Vättlefjäll. Det är en stor bergsplatå full av barrskog, ljung och sjöar. För dig som är intresserad växer och botanik finns det chans att se flera sällsynta arter. Vättlefjäll ligger mellan Göta älvs dalgång i väster, Rannebergen och Lövgärdet i sydväst och i söder till Lärjeåns dalgång. I norr och öster ansluter skogsområden i Ale och Lerums kommuner. 
 
Längd: 12 km 
Svårighetsgrad: medel 
Tidsåtgång: cirka 3 timmar 
 
Karta och vidare information Pilgrimsleden Storås-Jennylund

Dyröleden 

Hållplats: Dyrön norra 
Zon B 

DyrönFoto: Katja Ragnstam/ sodrabohuslan.com 

När du vandrar Dyrön runt får du mycket skärgårdskänsla. Leden bjuder på klippor, badplats och utsikt över det mäktiga kustlandskapet. Marstrandsfjorden, Pater Noster och Åstol är några punkter att vila blicken på. Vill du få en ännu mer hänförande utsikt kan du ta en avstickare till någon av utsiktsplatserna. Terrängen är klippig och kuperad på sina ställen. Om du har tur kanske du stöter på de vilda mufflonfåren som betar fritt här. En liten matbutik med fika och lunchservering finns på ön.  

Längd: 5 km 
Svårighetsgrad: Medelsvår till svår 
Tidsåtgång: cirkla 2,5 timmar 

Karta och vidare information Dyröleden 

Kinnekulleleden, Hällekis – Trolmen

Hållplats: Hällekis station och Trolmen station 
Zon C

Foto: Viggo Lundberg/Westsweden.com

Den här vandringsleden börjar vid Vänerns strand och löper sedan över ängar, genom lummiga skogar och ner till Vänern igen. Under vandringen kan du ta ett dopp och passa på att göra en avstickare till ”lilla Grand Canyon” eller Stora stenbrottet som det 40 meter djupa kalkbrottet heter. De understa lagren är otroliga 400 miljoner år gamla! Kinnekullebanan sägs dessutom vara den vackraste tågbanan i Sverige, bara en sådan sak. Toaletter, vindskydd och kafé finns längs vägen.  

Längd: 11 km 
Svårighet:  medel 
Tidsåtgång: cirka 3 timmar 

Vidare information om sträckan Hällekis – Trolmen

  • Publicerad 2022-05-12
Vi använder cookies för att förbättra din kundupplevelse. Om Cookies