Vi stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. Vänligen använd en annan webbläsare. 

Microsoft har ersätt Internet Explorer med webbläsaren Edge

1. Testa dig fram

Sätt inte förväntningarna för högt, då är det lätt att tappa motivationen. Du kanske inte behöver cykla hela sträckan på en gång?

Om du vill ta med dig cykeln på våra tåg och båtar är det möjligt i mån av plats. 
Det här gäller vid cykel ombord.

Ett annat alternativ är att ta cykeln ena vägen och sedan åka kollektivt hem. Dagen därpå gör du tvärtom.  Däremot går det ofta snabbare att cykla än vad många tror, en sträcka på 5 km kan du cykla på 20 till 25 min. Ett tips är att sätta upp mål för att komma igång- kanske att du ska cykla ett visst antal dagar eller kilometer under en månad. 

2. Planera resan

Även om du inte behöver ha koll på tidtabeller eller leta parkeringsplats är det bra att planera lite. Hur ska till exempel vädret vara? Är det något annat som kan påverka restiden? 

När du söker din resa i Västtrafik To Go kan du numera se cykel som ett alternativ. Du kan också med hjälp av Cykelreseplaneraren via trafiken.nu enkelt planera resvägen. Du kan se pumpstationer, cykelparkeringar och aktuella störningar.

När du kört samma sträcka ett tag kan det vara en kul idé att hitta nya vägar. Det kanske finns någon väg som är snabbare eller kanske lite längre, men finare att cykla?
Cykelplaneraren (trafiken.nu)

3. Utrustning

Egentligen behövs bara hjälm och cykel (med reflex, lampor och ringklocka såklart). Kläder efter väder kommer göra resan lite trevligare, även vid snålblåst och regn. Självklart finns det massa spännande tillbehör att köpa. Börja med det du redan har, och upptäck efter hand vad som skulle göra just ditt cykelliv lättare.

Cykla vintertid? 

Vissa väljer att ställa cykeln när temperaturen sjunker. Men genom att klä dig i lager-på-lager och ha bra vantar blir resan ett perfekt tillfälle att röra på sig under den tröttaste perioden på året.

När det gäller själva cykeln upplevs det säkrare med dubbdäck, men det är inte nödvändigt. Ett budgetalternativ är att bara köra med dubbdäck på framhjulet. Annars ger breda däck ett bra grepp, även på snö.

  1. Etikett: Cykel
  • Publicerad 2021-01-13