Hamn med båtar på Hönö

Stora Saluhallen

Hållplats: Kungsportsplatsen

Saluhallen_Peter_Kvarnstrom_1909-3.jpg

Stora Saluhallen har varit en självklar handelsplats för göteborgarna sedan 1889. I dag finns här ett 40-tal butiker och restauranger med mat och delikatesser från hela världen. Här kan du handla allt från kött och skaldjur till ost, bröd och oliver. Eller så njuter du bara av den härliga atmosfären och unika arkitekturen. Saluhallen är nämligen byggnadsminnesförklarad. Det finns också saluhallar i andra delar av staden. Saluhallen Briggen ligger i Linnéstaden och Kville Saluhall vid Vågmästareplatsen. 

Stora Saluhallen

Bild: Peter Kvarnström/Mediabank Göteborg & Co.

Slottsskogen

Hållplats: Linnéplatsen eller Botaniska Trädgården

Slottsskogen_Copyright_Steampipe_Production_Studio.jpg

Slottsskogen är en av Göteborgs största och mest populära parker. Inte så konstigt, då den ligger mitt i stan och är den perfekta platsen för både avkoppling och friluftsliv året om. Här finns stora gräsytor för picknick, gångvägar för promenader, skogsstigar för springturer och lekplatser för barnen. Som om det inte skulle vara nog finns här också en av Sveriges äldsta djurparker där du kan titta på allt från älgar till pingviner. Under sommarhalvåret kan man träffa grisar och getter i Barnens zoo och snart kan man återigen njuta av musik på festivalen Way out West.

Slottsskogen

Bild: Steampipe Production Studio AB/Mediabank Göteborg & Co.

Götaplatsen

Hållplats: Götaplatsen eller Valand och fem minuters promenad

Göteborgs_konstmuseum_Studiografen_Mika_Aberra_1807.jpg

Längst upp på Göteborgs paradgata Avenyn ligger Götaplatsen. Det välkända landmärket Poseidon är omringat av imponerande byggnader som alla bjuder på kultur av olika slag. Här finns Stadsbiblioteket, som förutom böcker även brukar ha aktiviteter som författarsamtal och filmvisningar. Göteborgs Stadsteater är landets äldsta och har det viktiga uppdraget att engagera, skapa debatt och roa människor. Göteborgs Konstmuseum har en av norra Europas främsta konstsamlingar och på Göteborgs Konsthall står samtidskonsten i centrum. I Konserthusets vackra lokaler huserar Göteborgs Symfoniker som är Sveriges Nationalorkester.

Göteborgs Konstmuseum
Göteborgs Konsthall
Stadsbiblioteket Göteborg
Stadsteatern Göteborg

Bild: Mika Aberra/Mediabank Göteborg & Co.

Södra skärgården

Hållplats: Från Stenpiren eller Saltholmen når du flera av öarna med skärgårdsbåtarna, bland annat Styrsö, Brännö, Donsö, Köpstadsö, Asperö, Knarrholmen och Vrångö.

Vrango-44-04_Copyright_Emil_Fagander.jpg

Göteborgs södra skärgård är både fantastisk och lättillgänglig. Alla öar är bilfria och du tar dig snabbt och enkelt till många av dem med skärgårdsbåtarna som går året om. Från Brännö i norr med flakmoppar, ringlande vägar och dans på den klassiska bryggan till Vrångö i söder med röda fiskebodar, vacker natur och långa sandstränder. Det är bara att välja och vraka bland pärlorna. Eller så struntar du i att välja och besöker allihop. Med skärgårdsbåtarna är det enkelt att ö-hoppa, eller bara åka på en egen sightseeingtur. Samma biljett gäller hela vägen från stan och ut på havet!

Guide till Göteborgs skärgård

Bild: Emil Fagander/Mediabank Göteborg & Co.

Röda Sten

Hållplats: Vagnhallen Majorna och cirka 10 minuters promenad alternativt Klippans Färjeläge och cirka 15 minuters promenad

Roda_Sten_Copyright_Johannes_Berner_8966_(1).jpg

Vid Göteborgs hamninlopp, rakt under Älvsborgsbrons fäste, ligger området Röda Sten. Den graffitiprydda tegelbyggnaden inhyser en restaurang och Röda Sten Konsthall. På konsthallens fyra våningsplan kan man uppleva både utställningar och föreställningar av svenska och internationella samtidskonstnärer. För barn och unga anordnas också massvis av skapande aktiviteter. Bredvid det gamla pannhuset finns en populär skatepark och bryggan precis utanför lockar både till häng och tangodans.

Röda Sten

Bild: Johannes Berner/Mediabank Göteborg & Co.

Kvarnbyn

Hållplats: Gamla torget eller Mölndals stadsmuseum, alternativt pendeltåg till Mölndals station och 10 minuters promenad.

Fotograf_Clara_Vollrathson.jpg

I Kvarnbyn i Mölndal finns Mölndalsfallen som redan på medeltiden användes som vattenkraft för att driva kvarnar. Fallhöjden är 48 meter och vattnet kastar sig fram mellan de höga fabrikshusväggarna som finns kvar sedan industritiden i slutet på 1800-talet. På kvällstid är fallen upplysta och under kalla vinterdagar gör frost och istappar fallen extra vackra. Längs forsen och på byggnaderna finns informationsskyltar med Kvarnbyns historia. I en gammal strumpfabrik högst upp i byn finns Mölndals stadsmuseum med historiska utställningar. Här kan du även fika med utsikt över den skummande forsen.

Mölndals kvarnby

Bild: Clara Vollrathson

Gunnebo Slott och Trädgårdar

Hållplats: Gunnebo Park eller Nötåsberget och 20 minuters promenad.

Gunnebo_slott_Stefan_Günther_1811.jpg

På Gunnebo Slott och Trädgårdar kan du strosa runt i genuin 1700-talsmiljö. Själva slottet och dess historia upptäcker du bäst genom en guidad tur. Under sommarmånaderna står den stora trädgården i blom och grönsakerna trängs i odlingsbäddarna. Skörden från köksträdgården tas till vara av restaurangen, där du kan njuta av en ekologisk lunch eller fika. Strax intill finns Gunnebos lantgård med hästar och lekplats och en bit bort ligger den engelska parken med stigar som tar dig till sjöar och bergsklippor. På Gunnebo hålls det också med jämna mellanrum konserter, föreläsningar och marknader.

Gunnebo Slott

Bild: Lina Ikse/Mediabank Göteborg & Co.

Jonsered

Hållplats: Jonsereds station eller Jons väg och 10–15 minuters promenad.

1606_jonsereds_tradgardar_overblick_126.jpg

Den gamla bruksorten Jonsered har välbevarade industrimiljöer från 1800-talets andra hälft. I dag finns bland annat ett bryggeri med restaurang och ett hotell i de gamla anrika fabrikerna. I närheten ligger Jonsereds Trädgårdar, även de med anor från 1800-talet. 2015 vann de utmärkelsen ”Sveriges mest inspirerande park”. I vacker herrgårdsmiljö finns mängder av blommor, bersåer och figurklippta buskar. Här finns också ”gästträdgårdar” skapade av bland andra Anna Mannheimer och Tomas von Brömssen. På kaféet erbjuds närproducerad lunch och fika. För den som vill njuta mer av naturen passerar de vackra vandringslederna Gotaleden och Bohusleden Jonsered.

Jonsereds Trädgårdar
Jonsereds Brukssamhälle

Bild: Partille kommun

Hönö

Hållplats: Hönö färjeläge.

Hono_Peter_Kvarnström_1807-5.jpg

Med bara en timmes restid från centrala Göteborg med buss och färja når du Hönö, som erbjuder allt som hör skärgården till – bad, klippor, sjöbodar, matställen och natur. Här finns saker att uppleva året runt. I hamnområdet Hönö Klåva finns butiker, restauranger, utflyktsbåtar och bryggor som bjuder in till krabbfiske eller promenad. Här kan du också hyra cykel för att ta dig runt mellan öns olika delar. I naturreservatet Ersdalen, på Hönös nordvästra sida, finns klipp- och sandstränder och fantastiska möjligheter till klättring på klippblocken. Härifrån kommer även Hönökakan. För den som vill lära sig att baka klassikern finns det kurser på ön.

Hönö

Bild: Peter Kvarnström/Mediabank Göteborg & Co.

Vättlefjäll

Hållplats: Kryddnejlikegatan och några minuters promenad till Kanotpoolen – Vättlestugan.

Vättlefjäll_DSC9493Copyright_Steampipe_Production_Studio.jpg

Vättlefjälls naturreservat är ett av Göteborgs största naturområden. Här går det att paddla kanot, fiska, vandra och bada. Både Bohusleden, Pilgrimsleden och Vättlefjällsleden är vandringsleder som går genom det vackra kuperade landskapet. Det finns även ett antal kortare spår att följa. Under maj–september går det att hyra kanot och paddla mellan de olika sjöarna där trånga och grönskande kanaler för tankarna till Amazonas regnskogar. I området finns rester kvar från 1900-talets ljung- och fukthedar. De är nu livsmiljö för sällsynta arter både i flora och fauna.

Vättlefjäll

Bild: Mediabank Göteborg & Co.

  1. Etikett: Zon A
  • Publicerad 2021-08-17
Vi använder cookies för att förbättra din kundupplevelse. Om Cookies