Vi stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. Vänligen använd en annan webbläsare. 

Microsoft har ersätt Internet Explorer med webbläsaren Edge

1. Mindre buller

Det mesta bullret kommer från trafiken, vilket påverkar både hälsa och livskvalitet negativt. Till exempel i form av ökad stress och sömnproblem.

När bussarna körs på el istället för med förbränningsmotorer, bidrar det till en bättre ljudmiljö. Med mindre buller kommer vi förhoppningsvis kunna njuta av fågelkvitter och småprat istället. Staden blir helt enkelt trevligare för alla att vistas och bo i, framförallt i stadstrafik där motorljudet är en stor orsak till buller.

2. Luften blir renare

Vår luft är smutsigare än den ser ut. Utsläppen från trafiken leder till förtida dödsfall, men har också negativa effekter på bland annat hjärta och blodkärl. Men vi kan göra skillnad. Om fler väljer att resa hållbart genom att gå, cykla eller resa kollektivt minskar utsläppen från vägtrafiken, vilket gör att luften blir lite lättare att andas. 

När bussarna körs på el blir det såklart ännu bättre för luftkvaliteten, eftersom de inte släpper ut några avgaser. I december 2020 rullade vi ut 145 nya elbussar i Göteborg, Mölndal och Partille. Tillsammans minskar de koldioxidutsläppen med 14 500 ton per år. Det är lika mycket som 5 000 dieselbilar släpper ut på samma tid.  Bra för klimatet, eller hur!

3. Staden blir trevligare att vistas och bo

Eldrivna bussar gör stor skillnad för invånarna i staden och bidrar till en bättre livsmiljö. Elbussarna är både utsläppsfria och tystare. Det gör att de kan köra närmare utan att störa, till exempel i bostadsområden, vid sjukhus och köpcentrum. Allt detta blir ett led i att skapa mer attraktiva städer.

4. Bättre arbetsmiljö för våra förare

Elektrifierade bussar ger en bättre arbetsmiljö för våra förare. Många förare vittnar om att de känner sig piggare efter en arbetsdag jämfört med tidigare. Anledningen är helt enkelt att bussarna går tystare, har mindre vibrationer och är lättare att köra.

5. Bekvämare resor för dig

När du reser med en elbuss kommer du nog märka av skillnaderna jämfört med andra bussar. Det kommer vara en både tystare och mjukare upplevelse, där du som resenär kan koppla av lite extra på väg till jobbet, skolan eller kanske bara hem.

Dessutom är det såklart skönt för samvetet att hållbara resor tar oss framåt, idag och in i framtiden.

  • Publicerad 2021-02-08