Vi stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. Vänligen använd en annan webbläsare. 

Microsoft har ersätt Internet Explorer med webbläsaren Edge

Västtrafik hjälper till med rätt utrustning för att uppmuntra fler att vilja ändra beteende och välja cykeln istället för bilen. Fotograf: Thomas Harrysson

Årets upplaga av projektet Vintercyklist sträcker sig mellan 1 december 2023 och 29 februari 2024. Just nu kan privatpersoner som bor i en av de ansluta kommunerna anmäla sig om att få delta. Det finns 305 platser att söka till.

– Förhoppningen med det här är att få fler att upptäcka hur bra det går att cykla även vintertid. Vi hjälper till med rätt utrustning för att uppmuntra fler att vilja ändra beteende och välja cykeln istället för bilen, säger Marie Ringfeldt-Jensen, projektledare på Västtrafik.

De vintercyklister som blir antagna får dubbdäck och däckbyte till sin cykel för att kunna cykla säkrare om det blir halka. För att synas bättre får deltagarna också en reflexväst. I gengäld åtar de sig att cykla minst tre dagar i veckan. Genom att i en app rapportera hur vinterväghållningen i sin kommun fungerar hjälper de även andra cyklister och gångtrafikanter.

"Testa en ny vana"

Sedan flera år har Västtrafik arbetat aktivt med att stärka det hållbara resandet, inte bara det som sker med kollektivtrafiken.

– Det här kan vara ett bra tillfälle att testa en ny vana, att få en rejäl dos vardagsmotion samtidigt som man bidrar till att minska sina utsläpp när man reser. Vi hoppas man upptäcker fördelarna med att resa hållbart och att man väljer att fortsätta även efter projektet är slut, säger Marie Ringfeldt-Jensen

Fakta

Kommunerna som deltar i år är Borås, Falköping, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mellerud, Skövde, Stenungsund, Lysekil, Varberg, Öckerö och Åmål.

Rekryteringen pågår mellan 6–24 september.

Mer information och ansökan: www.vasttrafik.se/vintercyklist/

Bilder