Vi stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. Vänligen använd en annan webbläsare. 

Microsoft har ersätt Internet Explorer med webbläsaren Edge

Mot framtidens kollektiva resor

Vi siktar på att göra det hållbara resandet till norm. Det är ett utmanande mål som betyder att vi behöver ­tänka bortom­ bussar, tåg, båtar och spårvagnar. Vi måste hitta nya sätt att möta människors resbehov, genom att utforska nya transportsätt och innovativa samarbeten. Och vi vill ha din hjälp på resans väg.

Aktuella initiativ

Buss on demand

Vi utvecklar vår existerande trafik - under 2023 testar vi tidtabellslös och linjefri kollektivtrafik i Ulricehamn. En form av behovsstyrd trafik.

Mikromobilitet

Vi ökar vår förmåga att arbeta med mikromobilitet: de små resorna som kompletterar den ordinarie trafiken. Vi undersöker bland annat elsparkcykelns roll i det hållbara resandet och hur vi kan främja cykling, till exempel hur cykel kan tas med ombord i kollektivtrafiken och hur vi kan göra cykelparkeringar säkrare. Sedan tidigare driver vi även ett flertal satsningar för få fler att upptäcka cykeln.

Ny mobilitet

Vi utforskar helt ny mobilitet och nya transportsätt. Det gör vi genom att undersöka potentialen i samåkningstjänster och bildelning.

Plats- och områdesutveckling

Vi arbetar för att utveckla hållbar mobilitet för nya bostads- och arbetsområden, genom att tidigt vara involverade i mobilitetsplaneringen. Exempel på initiativ där detta är aktuellt är planeringen av nya bostadsområdet Landvetter Södra, samt de nya batterifabrikerna i regionen.

Testa, utveckla, prata med oss!

Har du en idé om framtidens kollektivtrafik? Oavsett om du arbetar privat eller offentligt, studerar eller forskar, så är vi nyfikna på att höra din idé. Vi vill lära oss om och utveckla framtidens mobilitet tillsammans.

Maila oss på: foi@vasttrafik.se

Våra utvecklingsledare

Marketta Jurmu
Utvecklingsledare
Per Nyrenius
Utvecklingsledare
Sharon Plotzki
Utvecklingsledare