Exteriör över Nääs Slott

Lödöse museum, Lilla Edet

Hållplats: Lödöse museum. Därifrån kort promenad till museet.

Lödöse_museum.jpg

Lödöse är den medeltida föregångaren till Göteborg och en av de mest fyndrika medeltida platserna i Sverige, så att det finns ett arkeologiskt museum här är inte så konstigt. Sedan 1965 kan allmänheten titta på en del av de över 500 000 fynd som har grävts upp i närområdet. Ett besök på Lödöse museum är helt enkelt en gratis tur-och-returbiljett till medeltiden. Museet har även en örtagård där du kan känna historiens vingslag, en butik samt ett kafé som har fokus på ekologiskt och rättvisemärkt.

https://www.lodosemuseum.se/

Bild: Ian Schemper.

Risvedens naturreservat, Ale

Hållplats: Skogstorpsvägen. Gå sedan 300 meter norrut, sväng höger och följ grusvägen 4,5 kilometer tills du kommer till naturreservatets entré.

Risvedens_naturreservat_Stora_Kroksjön.jpg

Har du fått mersmak för att vistas i skogen det senaste året? Då är det dags för ett besök i Risvedens naturreservat. Det är en liten bit att gå från hållplatsen, men det är det värt! Här väntar nämligen ett stort naturområde där du kan ta ett skogsbad, vandra och titta på jättegrytor. Det finns också många sjöar och vattendrag, bland annat Stora Kroksjön i Ale kommun där det bedrivs sportfiske. Hit kommer fiskare från hela Sverige och Europa för att testa fiskelyckan. Runt sjön går en stig och längs den hittar du fyra vindskydd med grillplatser. Naturreservatet består sammanlagt av nio områden på 613 hektar – här finns det alltså mycket att upptäcka.

https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/besoksmal/naturreservat/risveden.html

Bild: Jonas Termén/Ale kommun.

Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Hållplats: Stenungsund vårdcentral, därefter kort promenad.

Kulturhuset_Fregatten.png.jpg

Precis vid vattnet blickar Kulturhuset Fregatten ut över hamnen i Stenungsund och de ståtliga villorna på Stenungsön mittemot. I kulturhuset finns Molekylverkstan där kunskapstörstiga barn och ungdomar kan göra spännande experiment. För den vuxne besökaren kanske konsthallen med utställningar av lokala och internationella konstnärer lockar mer. Här finns även bibliotek, bio och ett kafé som serverar lättare luncher och fika. Arrangemang och utställningar anordnas under hela året, så Fregatten är väl värt ett besök oavsett årstid.

https://www.stenungsund.se/webbsidor/huvudmeny/upplevagora/kultur/kulturhusetfregatten

Bild: Fredrik Åkerberg.

Skulptur i Pilane, Tjörn

Hållplats: Basteröd. Från hållplatsen väntar en promenad på cirka en kilometer. Följ vägen mot Kyrkesund, sväng sedan av vid Pilane-skylten.

Pilane-_Roger_Borgelid.jpg

Naturens egen konsthall – så beskrivs Skulptur i Pilane på Tjörn. Från maj till slutet av september kan du strosa omkring och titta på de häftiga konstverken som finns utplacerade i det åtta hektar stora beteslandskapet. Varje säsong visas nya verk men Anna, en av världens största skulpturer som står högst uppe på berget som ett landmärke, kan man njuta av året runt. Här finns också ett gravfält från järnåldern med ett 90-tal fornlämningar. Ta med dig eget fika och ha picknick med utsikt över hav och land.

https://www.pilane.org/

Bild: Roger Borgelid/Westsweden.com.

Dyrön, Tjörn

Hållplats: Rörtången bryggan och byte till färja 326 eller Rönnängs brygga och byte till färja 361.

Dyrön-_Katja_Ragnstam.jpg

Vill du göra en dagsutflykt till skärgården? Då ska du kolla in Dyrön. Här kan du gå den fem kilometer långa vandringsleden som slingrar sig runt ön. Stanna längs vägen för en fika med hisnande utsikt över Marstrandsfjorden och spana efter de vilda mufflonfåren som bor på ön. Vill du få en varm avslutning på din vandring kan du förboka den elduppvärmda bastun som har utsetts till Sveriges finaste. Den finns precis intill havet vid Dyröns södra udde. På ön finns också ett par mysiga restauranger med varierande öppettider under året.

https://www.dyron.se/

Bild: Katja Ragnstam/sodrabohuslan.com.

Bohus fästning, Kungälv

Hållplats: Eriksdal. Därifrån promenad cirka 800 meter.

Bohus_fästning2.jpeg.jpg

I dag råder det en fridfull atmosfär vid Bohus fästning, men faktum är att den här platsen har en allt annat än fridfull historia. Under nära 500 år satt det fångar inspärrade i borgen som då var ett fruktat fängelse, och sedan grundandet 1308 har 14 våldsamma belägringar ägt rum här. Numera är fästningen ett omtyckt besöksmål och utsedd till ett av Västra Götalands sju underverk. Bohus fästning välkomnar dig till guidade turer, bågskytte och andra spännande aktiviteter som passar både stor och liten.

https://bohusfastning.com/

Bild: Ronja Wigertz.

Fika i Alingsås

Hållplats: Alingsås station.

Kafestaden_AlingsåsTina_Stafren.jpg

För den sötsugne är en tripp till Sveriges fikahuvudstad Alingsås ett måste. Här finns allt från prisbelönta konditorier och anrika bagerier till hippa inneställen där du kan smaska på kanelbullar och prinsesstårta. Om det är svårt att välja kafé erbjuds guidade fikavandringar där du blir lotsad genom staden för att provsmaka bakverk från flera olika ställen. Kafékulturen i Alingsås har vuxit fram sedan mitten av 1700-talet, då allt fler kvinnor började arbeta inom textilindustrin och fick mindre tid åt brödbak. Tur för oss, som nära 300 år senare får njuta av det som tog fart där och då.

https://www.vastsverige.com/alingsas/kafestaden/

Bild: Tina Stafren/Westsweden.com.

Nääs Slott, Floda

Hållplats Lilla Nääs.

Nääs_Slott_Jonas_Ingman.jpg

Kort promenad från hållplatsen till slottet. Välbevarade 1800-talsmiljöer, utställningar, kurser i slöjd och konsthantverk – och käpphästridning. Nääs Slott bjuder på omväxlande upplevelser. Här kan du bo flott i sekelskiftsinredda rum eller äta en lunch i slottets kafé och restaurang. Du som har tittat på ”Vår tid är nu” kommer att känna igen dig i de pampiga miljöerna, Nääs Slott har nämligen varit en av inspelningsplatserna för den populära SVT-serien. I Nääs slottspark finns kanske världens första terrängbana för käpphästar. Här kan den inbitne käpphästryttaren eller nybörjaren träna på sin hoppteknik året runt.

https://www.naas.se/

Bild: Jonas Ingman/Westsweden.com.

Kungsbacka Teater

Hållplats: Teatergatan. Kort promenad från busshållplatsen. Kommer du med tåg hoppar du av vid Kungsbacka station och går till fots ungefär 800 meter.

Kungsbacka_teater_Anna_von_Brömssen.jpg

Under hösten går ridån äntligen upp på Kungsbacka Teater igen efter ett pandemiuppehåll. Säsongsprogrammet fylls med allt från musik till teater och standup – så här finns det något för alla. Om du vill passa på att aktivera kroppen under ditt Kungsbackabesök har du tur. Två minuters promenad från teatern finns Kungsbackas nya badhus, där du kan ta ett dopp eller gymma på 1 000 kvadratmeter. Bredvid badhuset finns även en idrottspark med skejtdel, hinderbana, lekplats och mycket annat kul.

https://www.kungsbackateater.se/sv/

Bild: Anna von Brömssen.

Råda Säteri, Härryda

Hållplats Råda Säteri. Hållplatsen ligger precis vid infarten till området.

Råda_Säteri_Anna_Sigvardsson1.jpg

I Rådasjöns naturreservat finns både vackra bokskogar och Råda Säteri som har anor från 1300-talet. Med eget trädgårdskafé, ett crêperie och helgöppna butiker lämpar sig säteriet väl för dagsutflykter. De fina omgivningarna kring Råda Säteri bjuder in till picknick. Slå dig ner på de stora gräsmattorna eller hitta en avskild skogsglänta. En bit bort ligger Hästvikens badplats att besöka under de varmare årstiderna. Runt Råda Säteri finns även flera härliga promenadstråk, bland annat genom bokskogen ut mot Labberahalvön. Ta på dig dina skönaste skor och andas in stillheten.

https://radasateri.harryda.se/

Bild: Anna Sigvardsson.

  1. Etikett: Zon B
  • Publicerad 2021-08-17
Vi använder cookies för att förbättra din kundupplevelse. Om Cookies