Besökare vid Textilmuseet i Borås

Ulricehamns Kallbadhus

Hållplats: Lidl, Ulricehamn och 7 minuters promenad.
https://www.ulricehamnskallbad.se/ 

Kallbadhuset.jpg

Redan 1870 fanns ett välbesökt badhus vid sjön Åsunden i Ulricehamn. Sedan dess har flera badhus rivits och återuppbyggts och efter många års uppehåll finns sedan 2008 Ulricehamns Kallbadhus. Här kan du bada i sjön året runt och värma dig i bastun om du behöver. Det går också att boka tid för massage och på fredagar och lördagar har även restaurangen öppet. 40 minuters promenad inåt landet ligger Lassalyckan, en kommunal sport- och friluftsanläggning med träningsmöjligheter för alla årstider. Här finns spår och leder, konstgräsplaner, ishallar, boulebanor och mycket annat.

Bild: Pricca Studios/Westsweden.com

Glasets Hus, Limmared

Hållplats: Limmared station.

Glasets_Hus_2.jpg

I den gamla glasbruksorten Limmared ligger Glasets Hus som erbjuder en mängd aktiviteter på temat glasproduktion. Här finns ett museum med glas från fyra århundraden och i konsthallen visas aktuella utställningar av spännande glasblåsare och konstnärer. I glashyttan kan du titta på när dagens glasblåsare arbetar och blir du själv sugen att prova på yrket finns det möjligheter även för det. Det finns också ett kafé med vinterträdgård som erbjuder fika och lunch. Precis intill Glasets Hus finns en aktivitetspark för barn och unga med bland annat studsmattor, linbana, klättermöjligheter och parkourpark.

http://glasetshuslimmared.se/

Bild: Jonas Ingman/Westsweden.com/Glasets Hus

Nordens Ark och Åbyhällen, Sotenäs

Hållplats: Nordens Ark.

Nordens_Ark.jpg

Vackert belägen precis intill Åbyfjorden ligger djurparken Nordens Ark. Här finns ett 80-tal arter och raser från olika delar av världen – allt från snöleoparder och amurtigrar till linderödssvin och rödkullor. Vissa av djurarterna är i dag så utrotningshotade att de skulle försvinna om djurparker inte bevarade dem. Runt den zoologiska parken ligger Ekoparken som är ett projekt för att återskapa 1700-talets öppna och artrika landskap. Här kan du vandra längs den 4,5 kilometer långa Ekoparksleden som även passerar en av Bohusläns mest imponerande hällristningar – Åbyhällen. Där finns ett 80-tal figurer från bronsåldern och i närheten finns även stenkammargravar och boplatser från stenåldern.

https://nordensark.se/

Bild: Marie Mattsson/Nordens Ark

Kosteröarna

Hållplats: Från Norra Hamnen i Strömstad till olika hållplatser på Nord- eller Sydkoster.

Koster.jpg

Kosteröarna, bestående av Nordkoster och Sydkoster, är ett naturparadis beläget i Sveriges enda marina nationalpark. På öarna finns inga bilar, utan här tar du dig bäst fram på cykel som finns att hyra på flera platser. Det finns också flera fina vandringsleder. I närheten av Långegärde ligger Kosters Trädgårdar. Här serveras ekologisk mat på egenodlade råvaror och det anordnas konserter, utställningar och guidade turer i trädgården. I Ekenäs på Sydkoster finns Naturum – en utställning om havet där det också finns ett klappakvarium. Missa inte heller utsiktsplatsen vid Valfjäll, Kilesandsstranden och snorkelleden vid Rörvik.

https://kosteroarna.com/

Bild: Åsa Dahlgren/Westsweden.com

Cykla längs Göta kanal

Hållplats: Sjötorp, Mariestad.

Göta_kanal.jpg

Den gamla grusvägen längs Göta kanal är en av Sveriges mest populära cykelvägar. Förr gick oxar som drog segelskutor genom kanalen här, i dag bjuder den in till cykling för hela familjen. Vägen är bilfri, har nästan inga backar och det finns flera rastplatser. Cykelturen kan delas in i olika sträckor av olika längd. Sjötorp är en bra utgångspunkt och där går det också att hyra cykel. Längs vägen passerar du kanalsamhällen med restauranger, kaféer och museum. Det går också utmärkt att vandra längs vägen och sträckan Sjötorp–Tåtorp, på 35 kilometer, tar då runt åtta timmar – lagom för två eller tre dagsetapper.

https://www.gotakanal.se/sv/cykelsemester/

Bild: Åsa Dahlgren/Westsweden.com

Lekplatsstaden Trollhättan

Hållplats: Trollhättan Resecentrum och cirka 5 minuters promenad till Macken-lekplatsen.

Macken.jpg

I Trollhättan har barnen aldrig tråkigt. Här finns massor av lekplatser och några sticker ut lite extra. Stadens temalekplatser har alla en nära koppling till Trollhättans historia. På Macken-lekplatsen har Roy och Rogers mack fått nytt liv. När ni mekat klart med bilarna är det bara en kort promenad till Glass-Oskars minilekplats mitt på Kungsgatan. Skrotnisses lekplats med både trädkoja, utedass och skrotteater ligger fint ute på Spikön. Lite längre söderut, mellan älv och kanal, finns Vattenkraftens lekplats där ni kan leka med pumpar, forsar och slussar samt i en 15 meter lång val.

https://www.trollhattan.se/startsida/bygga-bo-och-miljo/natur-och-parker/lekplatser/upptack-lekplatsstaden-trollhattan/

Bild: Trollhättans stad

Not Quite, Fengersfors

Hållplats: Fengersfors

Not_Quite_5.jpg

I den dalsländska bruksorten Fengersfors har ett nedlagt pappersbruk förvandlats till ett levande kulturcentrum som sjuder av kreativitet. I de vackra tegelbyggnaderna har man skapat en plats för konstnärer, hantverkare och formgivare och deras verkstäder och ateljéer. Här finns konsthallar, galleri, butik, kafé och bistro och det arrangeras utställningar, konserter, guidningar och workshops. Det mysiga kaféet är öppet året runt medan övrig verksamhet för allmänheten brukar pågå från maj till september.

https://www.notquite.se/

Bild: Kajsa Kax/Westsweden.com

Paddla kanot i Dalsland, Bengtsfors

Hållplats: Bengtsfors busstation

Dalsland_Kanot-Svärdlång.jpg

Dalsland har ett av Europas vackraste sjösystem och det är perfekt för paddling. Många sjöar är långsmala vilket gör att du kommer ännu närmare den storslagna naturen. Ett bra utgångsläge för äventyret är Bengtsfors, där man också kan hyra kanoter. I Nordmarkens sjösystem finns det sedan över 100 lägerplatser som alla med naturvårdskort kan utnyttja året runt. Du kan även kombinera paddelturen med att cykla dressin på gamla järnvägsspår i vildmarken. Paddla ena vägen och cykla tillbaka, eller tvärtom!

https://www.vastsverige.com/bengtsfors/se--gora/lista-paddling/

Bild: Roger Borgelid/Westsweden.com

Textilmuseet, Borås

Hållplats: Borås resecentrum och sedan cirka 8 minuters promenad.

Couple-_Photo_Cred_Faramarz.jpg

Borås är textilbranschens hjärta och det är därför ganska så självklart att ett av Nordens ledande textilmuseum finns här. På Textilmuseet kan du utforska och uppleva textil i alla dess former och ta del av mängder av aktiviteter och utställningar. Den prisbelönta basutställningen Textil kraft berättar om textilindustrins betydelse då och nu, från industrialiseringens samhällsomvandling till dagens innovationsmiljöer. Textilmuseet är del av det västsvenska textil- och modecentret Textile Fashion Center.

https://textilmuseet.se/

Bild: Faramarz/Westsweden.com

Mösseberg friluftsområde, Falköping

Hållplats: Mösseberg

Mösseberg.jpg

I det stora friluftsområdet Mösseberg i Falköping finns det massor att göra året runt. Vid motionscentralen, som är en bra utgångspunkt för de flesta av aktiviteterna, finns det gratis bastu och Skogssjön alldeles bredvid har en fin badplats. Härifrån når du flera motions- och cykelspår samt en naturstig som bland annat tar dig till en äventyrsskog. I området finns också en vildmarkslekplats med hinderbana och massor av fina grillplatser. Från hållplatsen är det bara en kort promenad till ett torn med en fantastisk utsikt över Falköping och till djurparken där du kan hälsa på allt från minigrisar och kaniner till dovhjortar och gutefår. Kommer du hit på vintern finns här både längdspår och en skidbacke – Mössebergsbacken.

https://www.vastsverige.com/falkoping/se-gora/mosseberg/

Bild: Falköpings kommun

  1. Etikett: Zon C
  • Publicerad 2021-08-13
Vi använder cookies för att förbättra din kundupplevelse. Om Cookies