Vi stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. Vänligen använd en annan webbläsare. 

Microsoft har ersätt Internet Explorer med webbläsaren Edge

2018 var invånare i Göteborg med och döpte elhybridfärjan Elvy. När vi nu ska få ytterligare ett tillskott i färjefamiljen vände vi oss återigen till göteborgarna med en namntävling. Efter en ganska snabb överläggning utsåg en enad jury, med representanter från Västtrafik och Styrsöbolaget, det vinnande förslaget – Eloise.

– Det var nästan 100 personer som föreslagit Eloise och det var en favorit även hos juryn. Vi är väldigt glada över att ha hittat ett namn tillsammans med resenärerna som passar bra ihop med syskonbåtarna. Det är också roligt att konstatera att intresset för kollektivtrafiken är så stort, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef på Västtrafik.

Tusentals kreativa namnförslag kom in, nästan dubbelt så många som 2018, och en hel del innehöll göteborgshumor. Glenn-Elen, Queen Elizabåt, Elån Plask och Gör-El är några exempel.

Den lyckliga vinnaren, som var först med att skicka in Eloise som förslag, är Lisbeth Gustafsson från Rörö. Hon belönas med ett 30-dagars periodkort och en inbjudan till namngivningsceremonin.

– Namnet bara kom, jag tänkte på el, att Eloise är en glad sång och att det är lätt att säga. Det känns väldigt festligt att ha vunnit, säger Lisbeth Gustafsson.

Hur Eloise ska trafikera älven är ännu inte bestämt, men den sätts i trafik till sommaren 2022. Den är av samma modell som Elvy, men har 25 procent bättre batterikapacitet. Färjan är ännu ett steg mot att all vår stadstrafik ska vara elektrifierad till 2030.

– Det här blir den fjärde av våra färjor som är särskilt anpassad för pendeltrafik över älven med gott om plats för passagerare och cyklar. Det gör det lättare att bo och jobba på olika sidor av Göta älv, säger Johanna Eriksson Eknander.

 

Publicerad 2021-11-24