Sammanfattning av villkor
- Seniorerbjudandet kommer även fortsättningsvis vara ett kommunalt tillköp, vilket innebär att respektive kommun beslutar om man vill erbjuda seniorbiljetter och vilka alternativ man vill erbjuda gällande ålder och giltighet.
- Kommunerna kan välja mellan tre olika åldersvillkor: 65, 70 eller 75 år (70 år är nytt åldersvillkor).
- Seniorbiljetten är som tidigare endast giltig inom en zon. Kommuner som har hållplatser med dubbel zontillhörighet, så kallade omlottzoner kommer erbjudas möjlighet att låta seniorerna välja vilken zon de vill att seniorbiljetten ska vara giltig inom. Möjligheten till val av zon kräver systemutveckling och väntas preliminärt kunna införas under senare hälften av 2025.
- De flesta kommunerna kan välja om erbjudandet ska vara giltigt dygnet runt eller i lågtrafik. Undantag gäller kommunerna Borås, Göteborg, Mölndal och Partille, som endast kan välja giltighet i lågtrafik. Orsaken är att resandet av kapacitetsskäl behöver spridas över dygnet i dessa kommuner. Om en omlottzonskommun väljer att erbjuda seniorerna val av seniorbiljett med giltighet i zon A är den biljetten av samma anledning endast giltig i lågtrafik.
- Kommunerna kan inte längre välja att ta ut en avgift från senioren.
Hur påverkar de nya villkoren mig?
- För seniorer i kommuner som väljer att behålla samma seniorerbjudande som de har idag blir det ingen förändring. Seniorerna fortsätter resa med sin nuvarande seniorbiljett.
- Seniorer i kommuner som beslutar att ändra något i sitt erbjudande kommer att få ett informationsutskick gällande förändringarna innan nya villkor införs.
- Den systemutveckling som krävs för det nya åldersvillkoret 70 år och val av zon påverkar när en kommun kan välja att införa dessa villkor. Det nya åldersvillkoret väntas preliminärt kunna införas våren 2024. Kommuner med omlottzoner väntas preliminärt kunna välja att införa val av zon under senare hälften av 2025.