Det blir 11 trafikföretag som utför Västtrafiks serviceresor och anropsstyrd trafik från och med juni 2022.
Avtalet omfattar färdtjänst och skoltaxi för 45 av regionens 49 kommuner*, alla sjukresor i Västra Götaland samt annan anropsstyrd trafik hos Västtrafik, till exempel anropsstyrda linjer i den allmänna kollektivtrafiken.
- Vi är nöjda med upphandlingens utfall och ser fram emot att utveckla våra serviceresor och anropsstyrda trafik tillsammans med de vinnande trafikföretagen, säger Johan Wahn, affärschef för anropsstyrd trafik på Västtrafik
Höga krav på kvalitet och miljö
Västtrafik har ställt en mängd olika kvalitets- och miljökrav i upphandlingen. Kvalitetskraven omfattar bland annat att alla förare är certifierade för serviceresor och har kunskap om funktionsvariationer. I avtalet finns också incitament som gör att trafikföretagen får mer ersättning om de minskar sina utsläpp.
Varje år görs cirka 1,9 miljoner med Västtrafiks anropsstyrda trafik.
*Västtrafik utför inte färdtjänstresor och skoltaxi för Göteborg, Borås, Tranemo och Ulricehamn.
Fakta om Västtrafiks nya avtal
Trafikavtalet skrivs på fyra år och är värt totalt 2,4 miljarder kronor. Trafikstarten är planerad till den 19 juni 2022. Avtalet tecknas när en avtalsspärr löpt ut. Då startar Västtrafik en etableringsprocess som syftar till att säkerställa en smidig övergång och en fortsatt leverans av trygga resor till resenärerna.
Avtalet omfattar:
- Sjukresor på uppdrag av Västra Götalandsregionen
- Kommunala resor t.ex färdtjänst, skoltaxi på uppdrag av 45 av Västra Götalands 49 kommuner.
- Anropsstyrd kollektivtrafik som en del i den allmänna kollektivtrafiken: anropsstyrda linjer, ersättningstrafik, ledsagarservice.